Hopp til innhold

– Det er få damer på min alder

Eva Overholt er i gang med sin første valgkamp noensinne. Med andreplassen på Buviklista i Skaun får 33-åringen opp kvinneandelen blant topplassene til årets kommunevalg.

Eva Overholt

Eva Overholt er 33 år og i gang med sin første valgkamp noensinne.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Kundene på butikken i Buvika sør for Trondheim haster fra bilene sine inn i butikken i regnværet, men blir stoppet av ivrige politikere som har samlet seg utenfor inngangen.

En av dem er Eva Overholt, 33 år gammel fabrikksjef og mor til ei jente på 8. Hun ble spurt om å stå som nummer 2 på Buviklista i Skaun i vår, og grep sjansen.

– Sunt med en god blanding

– Når muligheten dukket opp var det greit å ta den. Det var egentlig ganske tilfeldig at det ble nå, men det er fint å få være med å påvirke og ikke minst lære mer om hvordan kommunen fungerer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Eva Overholt

Eva Overholt tror det er bra med en miks i alder og kjønn øverst på listene.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Utenfor butikken er det flere politikere enn kunder, og det er svært få kvinner som står i regnet med valgprogram og godteri til velgerne.

– Det er ikke så mange kvinnelige innslag her, vi er nok i mindretall.

– Hva tenker du om det?

– Det er litt synd, det er sunt med en god blanding. Kvinner og menn tenker litt forskjellig og har forskjellige synspunkter på hva som er viktig.

Hør radioreportasjen her:

Velgerne forsterker tendensen

Kvinner utgjør en lavere andel enn menn i kommunestyrene og på listene. Men kvinneandelen er høyere på listene enn i kommunestyrene.

Årsaken til dette er at det er en langt høyere andel menn på topplassene enn kvinner.

Dessuten bidrar velgerne til å få menn inn i kommunestyrene.

– Når velgerne retter på listene, retter de gjerne mest på de sentrale kandidatene som ofte er menn. Velgernes rettinger bidrar til å forsterke den skjeve kjønnssammensetningen i kommunestyrene, sier forsker Jacob Aars ved Uni Rokkansenteret til NRK.no.

Ikke plass til kvinnene

Jacob Aars

Forsker Jacob Aars ved Uni Rokkansenteret.

Foto: www.sivilsamfunn.no

Det er vanskelig å få kvinner til å stå høyt oppe på listene, men ofte er det heller ikke plass til kvinnene på topplassene, ifølge Aars.

– Kvinner er mindre motiverte til å stå på topplassene, men her står det også ofte menn. Hvis ikke disse mennene gjør noe galt som gjør at de blir kastet eller de ønsker å trekke seg, er topplassene sperret for kvinner.

Etter forrige valg startet Kommunal- og regionaldepartementet et prosjekt for å øke kvinneandelen i lokalpolitikken.

22 kommuner er med på ordningen hvor det blant annet blir lagt til rette for kvinner med gunstigere møtetidspunkter, tilbudt ulike politiske kurs for kvinner og kommunene har også fokus på strategier for å få kvinner høyere oppe på lista.

Det er foreløpig for tidlig å si om tiltakene har hjulpet, ifølge Aars.

Har vært litt spent

Eva Overholt deler ut twist utenfor butikken i Buvika. Hun er glad for å være i gang med valgkampen.

– Det er godt å være i gang. Jeg har vært litt spent på hva det går ut på.

Med andreplassen på Buviklista er sjansene store for at hun får en plass i kommunestyret i Skaun. I denne perioden har lista fire representanter.

– Det ville vært artig med en plass i kommunestyret. Hva det innebærer har jeg ikke tenkt så mye på enda, men jeg ser fram til å bidra. Jeg har ikke noen erfaring, så det blir mye nytt, men det er det som gjør det spennende også.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørn Hammer og Eva Overholt i Buviklista

Ordførerkandidat Bjørn Hammer har fått avslag fra flere damer på grunn av tidsklemma.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Sier nei på grunn av tidsklemma

Ordførerkandidat for Buviklista, Bjørn Hammer, var på jakt etter en yngre person da han fikk tips om Eva fra svigerfaren hennes. Han er fornøyd med at hun sa ja til å stå på lista.

– Hun er en oppegående dame med meninger, og er en berikelse for oss. Jeg tror hun blir merkbar også utad, det er viktig å ha begge kjønn som kan fronte det vi står for. Vi er veldig glade for å ha henne med.

Hammer har vært i kontakt med flere unge kvinner han ville ha lengre ned på lista, men som måtte takke nei på grunn av tidsklemma.

– Mange har takket nei på grunn av en anstrengt dag. Mange har kjøpt hus, noe som gjør at begge må ut i lønnet arbeid. Familiesituasjonen gjør at dagen ikke rekker til.

Støtte fra familien avgjørende

Eva Overholt og Erik Fenstad

Støtten fra mannen sin er avgjørende for at Eva Overholt valgte å engasjere seg politisk.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Også Eva Overholt tror at mange kvinner blir litt oppslukt av hverdagen. Hun ville ikke engasjert seg politisk uten støtte hjemmefra.

– Jeg ville ikke gjort det hvis ikke mannen min også hadde følt at vi kunne ta oss tid til det. Det handler om prioritering og å planlegge hverdagen godt. Ikke minst er vi så heldige at vi kan få litt hjelp fra besteforeldre.

Utenfor butikken i Buvika summer det i mannsrøster, for her er det mannfolkene som dominerer under paraplyene til de ulike partiene. De kjenner hverandre, og de kjenner velgerne.

Opptatt av helsetilbud og skole

En av utfordringene til Eva Overholt kan bli å komme til orde dersom hun får plass i kommunestyret. For mennene er taletrengte, og de snakker mye og lenge.

– Jeg er ikke vant til å snakke så mye. Jeg trenger ikke bruke så mange ord for å få sagt det jeg mener, sier Overholt til NRK.no.

Hun er opptatt av saker som berører barn og ungdom, og synes det er viktig at folk i Skaun skal få tjenestene de trenger lokalt.

– Det gjelder blant annet helsetilbud, legevakt og trygg skole, slikt tenker jeg på som småbarnsmamma.

– Det er lite damer i min alder

33-åringen sa ja til Buviklista som er en bygdeliste som har eksistert i 20 år, men ville ikke takket ja til en plass hos noen av partiene fordi hun ikke har funnet et parti hun føler seg hjemme i.

Hun tror alder og kjønn kan ha hjulpet henne til å få en høy plassering på lista.

– Det er lite damer i min alder, å få en miks på toppen kan være en grunn til at jeg kom høyt opp.

– Hva synes du om det?

– Det er greit å ha litt yngre innslag, slik at det ikke bare blir gamle menn.

– Viktig å hindre forgubbing

En av få kvinner utenfor butikken i Buvika er kledd i rødt og har roser i hendene. Arbeiderpartiets Birgit Frengstad synes det er flott med et nytt ansikt blant politikerne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Birgit Frengstad (Ap) og Erik Fenstad (H) i Skaun

Birgit Frengstad i Ap og Erik Fenstad i Høyre.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Det er kjempeartig med nye fjes. Det er viktig med nyrekruttering for å hindre forgubbing. De som ikke har vært med hele tiden, har kanskje nye innfallsvinkler og måter å tenke på som jeg tror er bra.

Frengstad diskuterer kvinneandelen på listene med Høyres listetopp i Skaun Erik Fenstad. Partiene er opptatt av å rekruttere kvinner til listene sine, men det har ikke bare vært lett å få med seg damene.

– Må være villig til å bruke tid på det

– Særlig er det vanskelig å få kvinner til å stå langt oppe på lista. Men jeg synes det er dumt å si til damer at det ikke er mye arbeid. For det er mye arbeid. Det er mye å sette seg inn i og mange papirer å lese. De som sier ja må være villig til å bruke tid på det, sier Frengstad.

Flere timer med twist og partiprogram i regnet utenfor butikken i Buvika er snart over for Eva Overholt.

– Jeg gleder meg til fortsettelsen. Jeg tror det blir mye jobb, men familien støtter meg, ellers ville jeg ikke gjort dette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.