Hopp til innhold

Få nordmenn vil ta imot utenlandske elever

Om to uker kommer utvekslingselever fra hele verden til Norge, men ennå sliter utvekslingsorganisasjoner med å finne nok vertsfamilier.

Ungdom og utveksling

MANGLER HJEM: Flere utvekslingselever som kommer i august har ennå ikke et hjem i Norge.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Youth for understanding (YFU) er en av mange utvekslingsorganisasjoner i Norge. Jobben deres er å hjelpe norske og utenlandske elever til å gjennomføre et utvekslingsår.

For at dette skal fungere må de finne vertsfamilier til alle som kommer til Norge, noe som har vært ekstra vanskelig i år.

Marte Oraug Skogtrø

SYND: Marte Oraug Skogtrø trenger flere vertsfamilier til utvekslingselever fra hele verden. Det synd at få vil sier hun.

Foto: Ane Sangnes

– Mange tror de må ha en spennende hverdag og kunne gi ungdommen et stort aktivitetstilbud. Vi leter etter helt vanlige norske familier som har lyst til å ta en person inn i sin hverdag med fredagstaco, snømåking og lekser ved kjøkkenbordet, forteller Inboundkoordinator i YFU, Marte Oraug Skogtrø

Mangelen på vertsfamilier er et kjent problem blant mange utvekslingsorganisasjoner i Norge. I midten av august kommer det rundt 250 elever fra hele verden, mange av dem har ennå ikke et hjem.

– Norske familier er for strenge med seg selv og tror at dette er en større ting enn det egentlig er. Dette er først og fremst en super mulighet til å bli kjent med en ny kultur, et nytt individ og til å få utvidet sin egen horisont. Vi mener dette er en sjanse flere burde tørre å ta, sier Skogtrø.

Ingen i Trøndelag

Vanskeligst har det vært for YFU å skaffe vertsfamilier i Trøndelagsregionen. Her har så langt ingen meldt seg, noe som er veldig synd forteller Skogtrø.

– Vi har veldig gode erfaringer med å sende elever til Trøndelag. I fjor hadde vi fem familier i Trondheim og tre andre spredt litt rundt i Sør- og Nord-Trøndelag. I år har vi ingen.

Tall fra YFU viser at det er flest vertsfamilier i Nord-Norge og på Østlandet. Færrest er det på Vestlandet og i Hedmark og Oppland.

Organisasjonen har fortsatt ni elever å plassere og håper at noen vil melde seg i Trøndelag.

– Vi ønsker å gi et geografisk tverrsnitt av Norge til elevene. De kommer jo hit for å oppleve norsk natur, bygdeliv og små – og storbyliv. Da er det jo veldig synd at en stor region som Trøndelag ikke er representert.

Alle familier ønskes

Skogtrø tror mange ser på en tradisjonell kjernefamilie med mor, far og barn som den ideelle vertsfamilien. Det er på ingen måte tilfellet forsikrer hun.

– Den viktigste motivasjonen for å være vertsfamilie er at man har lyst. Vi ønsker å vise et representativt utvalg av familier som finnes i Norge og vi har jo familier hvor foreldre bor med eller fra hverandre, enslige foreldre, likekjønnede par, enslige uten barn, pensjonister, småbarnsforeldre. Det er ingen fasit. Vi ønsker alle familier velkommen!

Hun oppfordrer alle som er interesserte eller har spørsmål til å ta kontakt.