Hopp til innhold

Erklært død - men pustet

Først ble havørnen bekreftet død, så hørte Marianne Østby pust.

Det er onsdag kveld på Høylandet. Marianne Østby er på vei hjem etter en tur i marka. Plutselig fanger noe i sidesynet oppmerksomheten. Østby forteller at hun stoppet og rygget tilbake for å se ordentlig.

– Jeg trodde først det var dyr eller en liten fugl, men det viste seg å være noe ganske mye større, sier Østby.

Nord-Europas største

Det var nemlig en diger havørn Marianne Østby hadde oppdaget.

Havørnen er Nord-Europas største rovfugl og er den fjerde største ørnen i verden. Arten har vært totalfredet siden 1968, og det var først etter fredning at den norske bestanden ble reddet.

Sør-Trøndelag har også havørnen som sin fylkesfugl.

Marianne Østby er en ivrig turgåer med spesiell interesse for nettopp ørn. Da hun skjønte at det var en ørn hun så, tok hun umiddelbart frem kameraet. Østby jobber som frilansfotograf, og så her en gylden mulighet til å få tatt nærbilder av den mektige arten.

Skadet

– Jeg tenkte at den der blir ikke sittende lenge, men den fløy jo ikke sin vei. Så det begynte å ane meg at noe var galt, forteller hun.

Østby sier videre det ble klart at ørnen ikke kunne fly da hun kom helt nært. Hun ringte derfor til rovdyrkontakt Karl Brøndbo. Sammen fanget de fuglen i et ullpledd og fikk fraktet den til bilen.

– Å sitte med en havørn i fanget på vei til veterinæren var en meget spesiell opplevelse, understreker Østby.

Ingen reaksjon

Med en vekt på nærmere 5 kilo, og ingen brudd eller synlige skader var det ingenting som tydet på at hunnørnen var syk. Hun skulle derfor overføres til rehabilitering torsdag.

– Vi antok at hun kanskje hadde fått seg en smell mot en kraftledning som går rett over der jeg fant henne, forklarer Østby.

Derimot skjer det noe uventet ved overlevering.

For å få gjennomført de nødvendige prøvene hos veterinæren måtte nemlig ørnen dopes ned. Når overlevering skal skje får derimot Østby og Brøndbo en noe overraskende beskjed.

– Det var visst ingen reaksjoner hos henne, og hun ble erklært død, sier Brøndbo.

Det ble liv

Østby og Brøndbo tar derfor med seg ørnen tilbake til Høylandet. Østby med sin store ørneinteresse vurderer å kanskje få henne stoppet ut, og tar henne derfor med seg hjemover. På veien kjører hun innom sin islandske venninne Anna, som aldri hadde sett ørn før på nært hold før.

Det danderer henne litt for å ta noenbilder, da skjer det.

– Der jeg og Anna står bøyd over henne ser vi jo at hun puster, utbryter Østby.

Ørnen, som nå passende har fått navnet MariAnna etter de to som «reddet» henne fra døden, er fortsatt meget vel i livet. Brøndbo legger ikke skjul på at dette er en spesiell sak.

– Det å jobbe for å redde dyr er sterkt i seg selv, når et dyr plutselig ikke er dødt likevel er det klart det gjør inntrykk, understreker rovdyrkontakten.

Østby forteller at MariAnna fortsatt har livets rett.

– Jeg håper hun kommer seg, du blir faktisk ganske knyttet til en ørn når du har holdt henne i armene dine, avslutter hun.