Hopp til innhold

Elever ruser seg i friminuttene

Elever på videregående ruser seg i matfriminuttet, og politiet beslaglegger stadig mer syntetisk cannabis.

Ny syntetisk narkotika

Syntetisk narkotika er ulovlig i Norge, men kjøpes over internett.

Foto: NRK

Steinkjer videregående skole har de siste årene hatt et økende problem med narkotika. Amund Kvisterø og Hanne Camilla Brønstad er elever på yrkesfag.

– Det er veldig mye narkotika generelt i Steinkjer. Her på skolen er det for eksempel folk som stikker ut i matfriminuttet og røyker seg høye, sier Kvisterø.

– Vi har mange bygninger rundt om på skoleområdet, og bak bygningen kan man stå, sier Brønstad.

Skremt av syntetisk cannabis

Snorre Haugdahl

Snorre Haugdahl, politistasjonssjef i Steinkjer.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Politistasjonssjef i Steinkjer, Snorre Haugdahl, sier de i år satser ekstra på å forebygge narkotikabruk.

– Vi har ansatt flere folk, det gjør at vi kan satse på dette området. Jeg vil påstå at vi er mer på hugget og faglig oppdatert på det som skjer nå enn vi var for ti år siden.

Ifølge Haugdahl viser ikke statistikken et økende narkotikaproblem i Steinkjer de siste ti årene, men som i resten av landet, har også syntetisk cannabis blitt ei utfordring i Nord-Trøndelag.

– Vi har gjort en god del beslag av det. Det er det som skremmer oss. Stadig mer av det vi beslaglegger, er syntetiske stoffer, sier Haugdahl.

Syntetisk cannabis er blant annet psykosefremkallende og kan gi hjerteinfarkt.

– Dødsfarlig

Også hos Jarlegården oppfølgingssenter i Steinkjer merkes det at flere og flere misbruker syntetisk cannabis. Virksomhetsleder Jørn Holmen sier narkotikamiljøet virker mer utfordrende.

– Pågangen av mennesker som trenger hjelp, blir nok bare større og større. Utfordringa, kanskje spesielt med hasj og marihuana er større nå enn før, mener Holmen.

Målgruppa hos Jarlegården er de som skal inn eller har vært inne til soning eller rusbehandling. Tilbudet gjelder også dem som står i fare for å havne i den situasjonen.

Trykket for å få hjelp er stort, men Holmen tror at mange som sliter med rus, ikke blir plukket opp av systemet. Den syntetiske cannabisen bekymrer ham.

– Stoffet er dødsfarlig. Og de som bruker det, aner ikke hva de putter i seg, sier han.

– Jeg tror de tenker mer på sjølve rusen, det å bli høy. Da har det ikke noe å si om det er syntetisk eller ei, sier Amund Kvisterø, elev ved Steinkjer videregående skole.

Reportasje fra NRK Sørlandet: Jenta på 17 år hadde røyket hasj i flere år da hun prøvde syntetisk hasj. Det ble et mareritt:

En 17 år gammel jente fra Kristiansand havnet i psykose etter å ha brukt syntetisk hasj. Stoffet kan være hundre ganger sterkere enn vanlig hasj, og nå advarer hun andre mot rusmidlet.