Hopp til innhold

Rev butikk - dumpet avfallet i turområde

I forbindelse med at Coop rev den gamle butikken i Meråker, har store deler av avfallet blitt dumpet i et naturskjønt turområde. – Slik forsøpling er livsfarlig, sier en opprørt innbygger.

Forsøpling Kopperå

– Vi har ikke rukket å finsortere ennå, sier daglig leder i Sigmund Farstad AS, Arnold Farstad, om avfallet etter rivingen av den gamle Coop-butikken i Meråker.

Foto: Hilde Mathisen/Ragnhild Bjerkan

Avfallet er dumpet på det som tidligere var en søppelplass for Elkems smelteverk i Kopperå i Meråker.

– Her er det alt fra aluminium, ledninger, gulvbelegg og isopor til gamle reoler. Det er vel overhode ikke lov å dumpe slikt i 2014? spør meråkerbyggen Hilde Mathisen.

Ifølge byggereglene skal avfall fra riving leveres til godkjente avfallsanlegg for materialgjenvinning. Underentreprenøren som rev den gamle butikken sier oppbevaringen bare er midlertidig, men Fylkesmannen i Nord-Trøndelags miljøvernavdeling har allerede vært på befaring i området.

– Så ut som hele butikken var dumpet her

Forsøpling Kopperå

Avfall fra riving skal leveres til godkjente avfallsanlegg for materialgjenvinning.

Foto: Ragnhild Bjerkan
Ragnhild Bjerkan

Ragnhild Bjerkan tok kontakt med Fylkesmannens miljøvernavdeling da hun oppdaget det usorterte avfallet.

Foto: Privat

Coop har i vår revet den gamle butikken og bygger nye lokaler til Coop Prix og Byggmix. Rivningsentreprenør er det lokale firmaet Farstad AS, som også eier området hvor den gamle søppelfyllinga ligger.

Kunstner Ragnhild Bjerkan har galleri i den gamle stasjonsbygningen på Kopperå. For noen uker siden la hun merke til at lastebil på lastebil kjørte forbi og inn til området.

– Jeg gikk meg en tur og fikk helt sjokk. Det så ut som om hele butikken var dumpet i skråninga ned mot elva Tevla.

Bjerkan forteller om plastrør fra toalettene, asfaltpapp og mengder av treverk, limtre, betong og forskalingsutstyr.

– Det er enorme masser, og skogen ser ut som den holder på å gi etter.

LES OGSÅ: – Proffe kriminelle i avfallsbransjen

Kommunen: – Vi har sett PVC-rør i fyllingen

Meråker kommune har anlagt en tursti gjennom området.

– I tillegg til at stien går rett gjennom tippen, er den av alle ting merket med strimler fra plastposer fra Coop, sier Hilde Mathisen.

Mathisen mener det haster å få gjort noe med restene etter butikken, for eieren av området har nå begynt å dekke til avfallet med grus.

– Jeg kan bekrefte at jeg har sett bilder av PVC-rør i fyllingen i Kopperå. Får vi beskjed om at dette ikke er etter regelverket vil vi nok påpeke bruddene. Det kan også være aktuelt å se på ferdigattesten av arbeidet. Kommunen er forurensningsmyndighet i saken, sa sektorsjef for kommunal utvikling i Meråker, Marit Graftås, til Stjørdals-Nytt 21. mai.

Ragnhild Bjerkan tok selv kontakt med Fylkesmannen i Nord-Trøndelag for en måneds tid siden og ga dem bilder og skildringer av det hun har sett.

– Jeg fikk høre at de har så mye å gjøre, og har ikke hørt noe mer fra dem.

LES OGSÅ: Tømmer ulovlig avfall rett i sjøen

Entreprenøren innrømmer feil

Forsøpling Kopperå

Dette synet møter folk på turstien gjennom området i Kopperå.

Foto: Ragnhild Bjerkan
Forsøpling Kopperå

Daglig leder i rivningsentreprenøren sier han ikke kan rydde før Fylkesmannen har sagt sitt.

Foto: Ragnhild Bjerkan

Arnold Farstad er daglig leder i Sigmund Farstad AS, underentreprenøren som sto for blant annet rivingen av det gamle Coop-bygget, og som nå eier området hvor fyllingen ligger.

– Kontrakten med hovedentreprenøren Hent sier at vi skal levere avfallet til sortering. Men under rivingen var det veldig mye vind, derfor ble vi enige om at vi tippet et par lass med trevirke på vårt område i Kopperå, slik at material ikke ble spredt utover. Dette skal vi hente ut igjen og levere i Stjørdal, sier Farstad til NRK.

Han sier først at Sigmund Farstad AS ikke har dumpet annet en et par containere med det han kaller restavfall, og at meningen er at det skal sorteres senere. Etterhvert innrømmer han at firmaet ikke har håndtert avfallet i henhold til gjeldende regler.

– Har jeg gjort noen feil, så skal jeg ordne opp i det. Men gjort er gjort. Vi måtte flytte materialet fra rivningsplassen da det begynte å blåse, ellers hadde det blitt ramaskrik der også.

LES OGSÅ: Flyplasser må fjerne gamle utslipp

Lover å rydde opp

– Øyenvitner sier at avfallet er begynt dekket med grus. Stemmer dette?

– Nei, vi har ikke dekket til noe. Vi har ikke vært på plassen siden Fylkesmannens utsendning var der for et par uker siden. Men vi har ryddet noe, for vi skal jo lagre ting der, sier Farstad.

Han sier han ikke forstår hvorfor folk blir opprørt over at rivningsmaterialene fra butikken er oppbevart slik, og sier ingen uvedkommende har noe der å gjøre.

– Men dette er jo et område hvor kommunen blant annet har anlagt en tursti?

– Ja, jeg ser det står et skilt om en tursti. Mer vet jeg ikke.

Farstad forsikrer at firmaet skal rydde opp, og at de også selv ønsker at det skal være i orden på stedet.

– Men i vårt yrke blir det litt rotete noen ganger.

Sigmund Farstad AS avventer nå et brev fra Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Forsøpling Kopperå

I følge reguleringsplanen for området er dette regulert som landbruksområde.

Foto: Ragnhild Bjerkan
Kopperå