Hopp til innhold

Ørland slår hardt tilbake mot Bjugn

Ørland sier opp kampflysamarbeidet med nabokommunen, etter at Bjugn sa nei til kommunesammenslåing. – Bjugns opptreden må få konsekvenser, sier Ørlandordføreren.

Arnfinn Astad og Hallgeir Grøntvedt

Ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (t.h.), vil ikke lenger ha med Bjugn og ordfører Arnfinn Astad i samhandlingsgruppa for den nye kampflybasen på Ørlandet.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK Trøndelag

– Ordføreren i Bjugn, som selv var initiativtaker til sammenslåing, står frem og sier at dette resultatet er hans største politiske seier noensinne. Det kan vi ikke bare glatte over, sier ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt, til NRK.

Ørland kommune oppløser dermed samhandlingsgruppa for den nye kampflybasen. Gruppa har bestått av kommunene Ørland og Bjugn, flybasen og representanter fra fylket.

– Det blir feil at Bjugn skal delta i denne gruppen når vi skal informere de andre aktørene om våre strategier for å skape utvikling og vekst på Ørlandet, sier Grøntvedt.

– Jeg synes det er beklagelig at Grøntvedt kjører et så hardt løp, sier ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad.

– Vi er blitt beskrevet som rovdyr

Kart Ørland Bjugn

Det er en noe anstrengt stemning mellom naboene Bjugn og Ørland etter avstemningen 24. februar.

Kommunesammenslåing Bjugn Ørland

Denne fotomontasjen av et nytt kommuneskilt vil ikke bli realitet i nær fremtid.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK Trøndelag

– Er dette et "takk for sist" til Bjugn etter at de sa nei til sammenslåing?

– Jeg respekterer folkeavstemningen både på Ørlandet og i Bjugn. Men det var ordføreren i Bjugn kom til oss i 2012 og sa at vi måtte se på mulighetene for å slå oss sammen og bli én vertskommune for kampflybasen. Når vi får et så kraftig signal om at bjugningene ikke ønsker dette, får vi ta det til etterretning og handle etter det.

Grøntvedt sier det ikke er folkeavstemningen som er verst.

– Det verste er måten den politiske ledelsen i Bjugn har opptrådt på under prosessen. Vi på Ørlandet har blant annet blitt beskrevet som rovdyr, som ved en sammenslåing ville lagt ned skoler og helsetilbud i Bjugn, og brukt pengene deres på Brekstad.

LES: Krangel stanset sammenslåing i 2009

– Bjugn får jobbe for seg selv

Ørlandordføreren sier de vil omorganisere samarbeidsgruppa, og få med seg både Ørland hovedflystasjon, Forsvarsbygg, fylkeskommunen og Fylkesmannen.

– Bjugn får selv jobbe mot de samme aktørene for å skape vekst i sin kommune.

Ørland har siden 1997 hatt en samarbeidsavtale med Bjugn, og Grøntvedt sier de skal fortsette samarbeidet om alt fra IKT til lønn og personal.

Han understreker at han ønsker et godt forhold til sin nabokommune, men ønsker at et initiativ om videre samarbeid skal komme fra politisk og administrativ ledelse i Bjugn.

– Når Bjugn har opptrådt på den måten de har gjort, så må det få konsekvenser. Jeg snakker jo på vegne av de 63 prosent av ørlendingene som stemte for sammenslåing. Det blir en hån mot dem hvis vi skal fortsette som om ingenting har skjedd.

LES: – Bjugningene vet ikke sitt eget beste

Overrasket over reaksjonen

Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, sier at reaksjonene fra Ørland kommer overraskende på ham.

– Vi fikk en mail onsdag kveld med beskjed om at kampflysamarbeidet var slutt.

Han karakteriserer uttalelsene fra naboen som kraftig kost, men sier han har et avslappet forhold til dette.

bjugn ørland

Det var blant annet striden om hvor kommunesenteret i en sammenslått kommune skulle ligge, som førte til brudd mellom Bjugn og Ørland mandag.

Foto: Gøril Furu

– Jeg tror at om noen uker har ting lagt seg. Og hvis det ikke har gjort det, kan ikke vi gjøre noe annet enn å ta det til etterretning.

– Var det ikke naivt av deg å gå ut like etter avstemningen og si at dere skal fortsette samarbeidet som før?

– Jeg trodde det, for vi har samarbeidet godt i mange, mange år. Jeg mener vi har gjort vår jobb når det gjelder å få hovedflystasjonen hit, sier Astad.

Klart nei fra Bjugn

Det var mandag denne uka at innbyggerne i Ørland og Bjugn på Fosen i Sør-Trøndelag stemte om kommunesammenslåingen. Bare 54 prosent av ørlendingene gikk til urnene, men av dem sa 63 prosent ja.

I Bjugn var oppslutningen på 64 prosent, men der sa hele 64,2 prosent nei til sammenslåing.

– Jeg er selvsagt veldig glad. Bjugningene har lyttet på det vi har argumentert for, sa Bjugnordfører Arnfinn Astad etter at resultatet var klart.

LES: Bjugnordføreren glad for resultatet