Hopp til innhold

– Brasiliansk fengsel er den sikre død

Forretningsmannen Arvid Birkeland tapte også tredje rettsrunde i hvitvaskingssaken mot ham i Brasil. Nå har han reist fra Brasil og dommen på ni og et halvt års fengsel.

Forretningsmannen Arvid Birkeland tapte også tredje rettsrunde i hvitvaskingssaken mot ham i Brasil. Nå har han reist fra Brasil og dommen på ni og et halvt års fengsel.

Arvid Birkeland er tilbake i hjembyen Trondheim, selv om han har fått en lang fengselsstraff i Brasil.

Tidlig på 2000-tallet solgte Birkeland restauranten han drev i Trondheim og investerte pengene i leilighet og et vertshus i Brasil. I 2007 ble Birkeland og flere andre nordmenn arrestert, mistenkt for å hvitvaske store penger fra kriminell virksomhet (se faktaboks).

– Hvis jeg havner i fengsel i Brasil er livet kjørt, sier Birkeland til NRK, som nå har reist fra Brasil og håper at saken kan løses fra Norge.

Økokrim: Vi har ingen mistanke mot Birkeland

Grunnlaget for siktelsen er en rapport fra norske Økokrim hvor Birkeland sto oppført med null i formue. De sjekket imidlertid ikke eldre likningsattester, hvor formuen hans er oppført. Birkeland mener derfor bevisene mot ham er basert på mangelfulle opplysninger fra Økokrim.

Politiet konfiskerer eiendeler i Natal i Brasil

Politiet konfiskerer eiendeler i Natal i Brasil.

Foto: STRINGER/BRAZIL / REUTERS

Senere fastslo Økokrim nemlig at pengene Birkeland investerte var lovlige.

– I de forklaringene som er gitt, står det jo svart på hvitt at vi ikke har noen mistanke mot Birkeland og de andre nordmennene, og at vi mener de har hatt midler til å investere, sa førstestatsadvokat Geir Kavlie til NRK allerede i 2009.

En ny rapport inneholder likevel ingen slik erklæring fra Økokrim, og er heller ikke nevnt i dommene mot Birkeland i Brasil. Økokrim sier at de ikke kan blande seg inn i det som er en brasiliansk rettsprosess.

– Økokrim har et betydelig ansvar for å sørge for at brasilianske myndigheter vet at pengene var legale. De må beordre dette inn i rettsprosessen, fordi det var de som ba om samarbeid med politiet i Brasil, sier Birkeland.

LES: Sivilombudsmannen vil ikke kritisere Økokrim

Arvid Birkeland

Etter arrestasjonen og to måneder i varetekt har Birkeland og hans familie levd i unntakstilstand i Natal i Brasil. Restauranten hans ble konfiskert og senere rasert, han har levd på banklån fra Norge, måttet selge leiligheten i Trondheim og ikke fått arbeid i Natal.

Foto: Tone Iversen / NRK

Vil etablere seg i Trondheim

Birkeland kom hjem til Norge i forrige uke for å forsøke å få til et samarbeid med Økokrim, som sier de vil møte ham i neste uke. Det til tross for at han er nektet utreise fra Brasil etter at den første dommen mot ham falt.

– Du har tidligere sagt at du ville løse denne saken fra Brasil, fordi du ikke ville fremstå som en som stakk av fra straffen. Hva har endret seg?

– Den overhengende faren for å bli fengslet ble for stor. Da hadde jeg to valg: Enten gå frivillig inn i "døden" eller å dra tilbake til Norge og etablere meg på nytt, sier småbarnsfaren, som håper å kunne få familien over til jul.

Mange politikere har engasjert seg

Erna Solberg

Erna Solberg er bare en av toppolitikerne som har engasjert seg i Birkelandsaken oppgjennom årene.

Foto: NRK

Birkeland sier det for utenforstående virker helt urimelig at justisdepartementet sier de har gjort alt de kan. I løpet av de åtte årene som har gått siden arrestasjonen, har flere norske politikere krevd at Birkeland må få hjelp til å renvaske seg.

– Jeg mener at det ikke er noe problem å sende et offisielt dokument som sier at den opprinnelige rapporten ikke er riktig. Det oppfatter jeg ikke som innblanding på noe som helst nivå, sa Høyreleder Erna Solberg i 2009.

Birkeland sier han forstår at politikerne har sine begrensninger, og tror mer på at hans henvendelse til Riksadvokaten blir tatt på alvor.

LES: Redd Birkeland er utsatt for justismord