Hopp til innhold

Disse kan ødelegge drikkevannet i Trondheim

Fisken mort er funnet i et vann som ligger et steinkast unna drikkevannskilden i Trondheim. – Det er katastrofe hvis den havner der, sier fiskeekspert.

Mort

Disse fiskene ble funnet i Vikauntjønna i Trondheim torsdag formiddag. Mesteparten er mort, men to gjedder har også sneket seg med på bildet. Morten kan gjøre stor skade på drikkevannet i Trondheim hvis den sprer seg dit.

Foto: Kay-Arne Olsen

– Hvis vi får mort i Jonsvatnet er det ødelagt for godt, sier Kay-Arne Olsen i Trondheim og Omland Fiskeadministrasjon (TOFA) til NRK.no.

Kay-Arne Olsen

Kay-Arne Olsen i TOFA er bekymret over funnene.

Foto: Privat

Han fikk tips fra noen fiskere som hadde observert stimer med små fisk langs land i Vikerauntjønna. Det er egentlig bare gjedde i dette vannet, og de svømmer ikke i stim.

– Tjønna er smekkfull av mort! Jeg har fått 115 mort på seks garn. Det er veldig mye, forteller han.

– Har ikke tatt bussen hit!

Olsen er usikker på hvordan morten kan ha havnet i dette vannet, for i utgangspunktet lever den bare i vann på andre siden av byen.

– Den har i alle fall ikke tatt bussen! Enten har noen flytta den for å være kjipe, eller så har noen hobbyfiskere brukt den som agn for å fiske gjedde.

Jonsvannet, som er drikkekilden for alle i Trondheim og Malvik, ligger bare 250 meter fra Vikauntjønna. Nå frykter Olsen at morten vil spre seg dit.

– Når den har kommet seg hit, er det ikke usannsynlig at den havner der også.

Kan ikke bruke gift

Det eneste som tar knekken på morten er giften Rotenon. Olsen har varslet Trondheim kommune og skal sende bekymringsmelding til Miljødirektoratet. Han håper de vil bruke giften på morten i Vikerauntjønna.

– Det er en omstridt metode, for den dreper alt liv i sjøen. Men det er den eneste måten å fjerne den på.

Men hvis morten havner i drikkevannet er det ingenting man kan gjøre, ifølge Olsen.

– Vi kan ikke bruke gift i drikkevannet, og dessuten er Jonsvatnet altfor stort. Da er vannet ødelagt.

Brunt og myraktig drikkevann

Det som skjer er at morten spiser opp alt dyreplanktonet i vannet, og det gir planteplanktonet fritt spillerom. Dermed vil vannet over tid gro igjen.

– Drikkevannet vårt vil få en brunaktig farge og få en smak av myr på sikt. Det er ikke farlig å drikke det, men kvaliteten vil bli forringet, sier Olsen.

Terje Nøst

Terje Nøst i Trondheim kommune er bekymret over morten.

Foto: Terje Nøst
Kommunen: – Vi er bekymret

– Dette er veldig dårlige nyheter og noe vi har fryktet at skal skje, sier fagleder Terje Nøst i Miljøenheten i Trondheim kommune.

Miljøenheten har overvåket utviklingen av mort i regionen i mange år, og liker svært dårlig at den nå er observert på andre siden av byen.

– Vi ser alvorlig på dette. Nå skal vi sette oss ned og finne ut hvilke tiltak vi kan gjøre både på kort og lang sikt, sier Nøst.

Han har tidligere vært med å fremme forslag om å bruke giften Rotenon i bystyret i Trondheim, men da fikk de avslag.

– Det er det vi forholder oss til nå. Så skal vi vurdere om vi vil fremme forslaget på nytt.

– Fiskere må ta ansvar

Nå oppfordrer han folk til å tenke seg bedre om når de er ute og fisker.

– Folk må skjønne konsekvensene av å flytte arter mellom vassdrag. Det er strengt forbudt, og kan ødelegge det biologiske mangfoldet, og i verste fall drikkevannet til hele Trondheims befolkning.