Video Haglvær ved Mælan skole i Rissa - Foto: Nyhetsspiller /

Haglvær ved Mælan skole i Rissa.

Det haglet «klinkekuler»

Elevene sprang som gale for å komme seg unna haglskuren.

Lærere og elever ved Mælan skole i Rissa i Sør-Trøndelag fikk erfare flere værtyper samtidig i langfriminuttet torsdag. Lærer Maria Husby Gjøgali gikk inspeksjonsrunde i skolegården da det plutselig kom tidenes haglbyge.

– Det regnet voldsomt samtidig som det tordnet og lynte. Plutselig ble det helt mørkt. Det var helt merkelig, for det var sol på andre siden. Med ett var det som om det kom en skur med klinkekuler, forteller Husby Gjøgali til NRK.

Redd for de minste

Alle elevene begynte å springe rundt for å unngå haglbygen. Isklumpene pisket såpass hardt at læreren ble bekymret for de minste elevene.

– Det var som paint ball-kuler plasket ned fra himmelen. Det var litt vondt, så vi var litt engstelige for førsteklassingene. Iskulene kjentes godt på kroppen, sier Husby Gjøgali.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Haglskur over Fevåg og Hasselvika - Skuren flytter seg fra Rissa og til Fevåg og Hasselvika. - Foto: Ingrid Lindgaard Standen / NRK

Skuren flytter seg fra Rissa og til Fevåg og Hasselvika.

Foto: Ingrid Lindgaard Standen / NRK

Fascinerende med vær

Ifølge læreren var det ingen av elevene som ble redde mens uværet stod på.

– Skuren var over på ti minutter. Det var mye smil og latter mens det haglet ned. Det var rett og slett ekstremt og jeg tror de fleste syntes det var litt spennende og fascinerende, sier læreren til NRK.

Uvanlig store

Statsmeteorolog Anne Solveig Andersen har forklaringen på hvorfor hagl blir store som klinkeuler.

– De kraftige værbygene har stor fart. Bygeskyene går opp og ned og isklumper blir dannet. De rekker ikke å smelte, men vokser seg heller store, sier Andersen til NRK.

Kraftig bygeaktivitet hører med til årstiden og meteorologen kunne registrere mange lynnedslag og voldsomme byger i Trøndelag. Likevel er det ikke hverdagskost med så store haglklumper.

– Det er uvanlig med så store hagl. Jeg skjønner at det vakte oppsikt, sier Anne Solveig Andersen.

Hagl i august - I følge Maria Husby Gjøgali lå hagl på bakken lenge etter skuren. Dette bildet er fra en tidligere skur. - Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

I følge Maria Husby Gjøgali lå hagl på bakken lenge etter skuren. Dette bildet er fra en tidligere skur.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Et av Håkon Blekens hovedverk, den 6 x 10 meter store alterveggen i St. Olavs domkirke i Trondheim har funnet sitt nye permanente hjem i Folkemuseet på Sverresborg.
Trøndersk-italiensk kulturutveksling kan være så mangt. Det kan for eksempel handle om klesvask!
Created by InfoDispatcher