Hopp til innhold

Derfor bør du ikke frykte elgen

Skandinavia har trolig verdens minst aggressive elgstamme. Derfor er det ingen grunn til å frykte skogens konge på sopp- eller bærturen i høst.

Ung elgkalv på tur med mor

Skandinaviske elgkuer løper oftere vekk fra kalven sin, enn elgen i Nord-Amerika.

Foto: Trond Selven

Christer Moe Rolandsen

Christer Moe Rolandsen har forsket på elg i flere år.

Foto: Norsk institutt for naturforskning

Mange er redde for å møte skogens konge, og med en vekt på flere hundre kilo og en skulderhøyde på over to meter kan elgen være et fryktinngytende syn. Men heldigvis er elgen som regel mer redd for oss, enn vi for den.

Mindre aggressiv enn i Nord-Amerika

– Skandinavias lange jakttradisjoner, og mangel på rovdyr som bjørn og ulv har gjort elgen mindre aggressiv enn for eksempel elgen i Nord-Amerika. Der går elgkua ofte til angrep for å forsvare kalvene sine, mens den skandinaviske elgkua heller løper vekk, forteller feltansvarlig Christer Moe Rolandsen ved Norsk institutt for naturforskning til NRK.

Forskjellen i oppførsel er rett og slett begrunnet i hva elgen oppfatter som den beste måten å overleve på.

– Elgen i Norge er vant med å bli jaktet på av mennesker, og da har den erfart at det er lurest å løpe vekk. I Norge blir mellom og 80 og 95 prosent av alle elger skutt. I Nord-Amerika er elgen vant til ulv og bjørn som det er mulig å jage ved å sparke dem vekk, forklarer Rolandsen.

Farlig jobb

Forskerne har opplevd dette på nært hold i flere år når de skal merke elgkalver. I Skandinavia løper elgkua unna, mens i Nord-Amerika går den oftere til angrep på forskerne.

– Derfor har nok våre nordamerikanske kolleger en langt vanskeligere jobb når de skal merke elgkalver enn det vi har, sier forskeren fra Norsk institutt for naturforskning.

Morten Heim har også jobbet med å overvåke skandinavisk elg i flere år. Han har erfaring med hva som kan utløse aggressiv adferd hos elgen.

– Det kan være når vi møter på kyr med små kalver, eller situasjoner der dyp snø har gjort det vanskelig for elgen å bevege seg, forteller han til nettstedet hjortevilt.no .

Klatret opp i et tre

– I vårt feltarbeid med radiomerka elg har vi observert rundt 1500 kyr med kalver, og jeg kan bare huske ett tilfelle der en av våre medarbeidere har blitt angrepet av elg, fortsetter Heim.

Men kommer forskeren for tett på elgen, er det bare en ting å gjøre.

– Da er det bare å løpe vekk. En gang måtte jeg klatre opp i et furutre for å komme meg unna, og da gikk elgen rundt treet ei god stund før den ga opp. Men som oftest løper elgkua vekk, forteller Morten Heim.

Mange påkjørsler

Elgens forskjellige måter å reagere på, har utviklet seg over mange år og mange generasjoner. Mange har nok ønsket at elgen også hadde endret adferd i trafikken, slik at vi kunne unngått mange av elgpåkjørslene.

– Dette er det blitt snakket om lenge, og vi har sett litt på dette når vi har vært ute og merket elger. Men dessverre ser det ikke ut som om elgen har endret oppførsel i trafikken. Den er nok ikke blitt mer redd for biler enn før, sier Christer Moe Rolandsen.