Hopp til innhold

De skal få bonden sprek og glad

Verdensmester og olympisk mester Frode Estil er blant dem som nå skal få bøndene ut av godstolen og opp på tredemølla.

Nå skal bonden bli sprek og glad

Bonde Anne Holmen Berg får eksperthjelp til å komme i bedre form.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Gårdskjerringa løper, puster og peser inn i en slange og gir alt hun har på tredemølla.

Oksygenmålingen av bønder er i full gang i Meråker.

– Jeg er med på dette for å komme i bedre form og kanskje få bort noen kilo slik at det skal bli lettere å arbeide på gården, sier Anne Holmen Berg.

– Et uvanlig prosjekt

I et halvt år skal 16 bønder på treningssamlinger, føre treningsdagbok og øke oksygenopptaket.

Frode Estil er en av idrettskjendisene som er leid inn til prosjektet «Sprek og glad bonde» som Fjellandbruket i Nord-Trøndelag nå har startet.

– Det er et uvanlig, men veldig spennende prosjekt. Det var gøy å bli spurt om å bli med å teste formen på denne gjengen. Det ser bra ut. Det er selvsagt rom for forbedringer, men det virker som de er veldig innstilte på å ta et ekstra tak. Det blir spennende å se om det er noen fremgang om noen måneder, sier Estil.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Frode Estil og Øyvind Skarstad

– Hverdagsmosjonen er nøkkelen til et sunt og bra liv for de fleste av oss. Sannheten er vel at mange ikke er i nok aktivitet, sier Frode Estil (t.v.) Her sammen med prosjektleder Øyvind Skarstad.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Bønder blir like late og feite som andre

Fjellandbruket har som mål å øke melkeproduksjonen med 1 million liter, de skal øke kjøttproduksjonen med 100 tonn og de skal reise 20 nye fjøs.

– Vi har satt oss et mål om å øke kompetansen hos bøndene. Det handler også bedre fysisk og mental form, at du har det bedre på gården og bedre med deg selv. Mange tror at gårdbrukere har kroppsarbeid i dag, men realiteten er at vi blir akkurat like late og feite som resten av befolkningen, sier prosjektleder Øyvind Skarstad.

Han sier at mange bønder går for seg selv og arbeider alene på gårdene sine.

– Gjennom dette prosjektet kan bøndene møtes, trene sammen og ha gode fagprater. Mange av dem som er med står overfor bruksutbyggingsplaner. I tillegg til faglig læring i prosjektet, får vi trent og hatt det gøy sammen.

Prosjektet er kostbart.

– Det koster penger. Vi er glade for å ha mange sponsorer slik at vi kan gjennomføre dette på en profesjonell og ordentlig måte, sier prosjektlederen.