Hopp til innhold

Datatilsynet vil overvåke appene

De små dataprogrammene du kan laste ned til mobiltelefonen din kan samle inn masse sensitiv informasjon. Nå skal Datatilsynet se om appene spionerer på deg.

iPhone

Noen av småprogrammene som du installerer på mobiltelefonen kan hente ut informasjon om deg uten store problemer.

Foto: Sergey Ponomarev / AP

Alle kontakter og adresser du har på mobilen din kan være fritt vilt. Datatilsynet skal sjekke om det er noe skummelt som foregår med den personlige informasjonen som ligger på telefonene våre, og hvem som kan få tak i den.

– Godt av gransking

Kjell Rune Monsø er daglig leder av Apps AS i Trondheim som utvikler applikasjoner til smarttelefoner. Han mener utviklerne har godt av å bli gransket.

– Ja, det tror jeg er sunt for bransjen og forbrukerne.

Mobiltelefonen er ikke den samme som før. I løpet av 2010 fikk nesten halvparten av norske mobilbrukere smarttelefon.

Disse lommedatamaskinene kan gjøre mye mer enn å ringe, og småprogrammer til telefoner som Iphone har blitt enormt populært, men de kan også hente ut informasjon fra telefonene våre uten store problemer.

Enkelt

– Det er egentlig ganske enkelt. Når du velger å installere en applikasjon så gir du også en del tilganger til denne applikasjonen. Det kan være kamera, kalender, kontakter og lignende. Dette kan den bruke, sier Thomas Holt, lektor i datafag ved Høgskolen i Trøndelag.

Utvikler Kjell Rune Monsø forteller at informasjonen på en Iphone kan ligge lett tilgjengelig.

– Kontaktbok, adressebok og kalender kan hentes ut uten å spørre brukeren.

Datatilsynet tar saken

Angry Birds

Det populære iphone-spillet Angry birds samlet inn kontaktinformasjon uten at brukeren ble spurt.

Foto: Ap

Monsø er ikke nervøs for et besøk fra Datatilsynet.

– Da vil vi ta imot dem med åpne armer og vise dem hvordan vi gjør det med logging i våre applikasjoner og hvilke data vi samler inn. Det er helt anonymt så vi mener vi har alt vårt på det tørre.

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, mener det er viktig at de får undersøkt hva utviklerne egentlig driver med.

– Vi vil finne ut hva slags personopplysninger applikasjonene samler inn fra brukernes mobiltelefon, hvem formidles de til og hva brukes disse opplysningene til.

– Deretter vil vi komme i kontakt med utviklermiljøene for å høre hvordan de tenker trundt personvern og bruk av innsamlede opplysninger.

Advarer

Tidligere i år rapporterte Washington Post at det populære Iphone-spillet Angry birds samlet inn kontaktinformasjon uten at brukeren ble spurt om dette. Informasjonen kan bli solgt videre til annonsører som lager reklame rettet direkte til deg.

Høyskolelektor Thomas Holt advarer mot å installere apper for fort.

– Om du installerer et spill på mobiltelefonene og du får beskjed om at applikasjonen skal ha adgang til internett, kalender og kamera da bør du være skeptisk, sier Holt.