Hopp til innhold

Dannet sone for fred i Trondheim

Ei uke etter markeringen rundt den jødiske synagogen i Oslo, ble det fredag kveld dannet fredsring i Trondheim.

Dannet fredsring i Trondheim

Flere hundre personer var til stede under markeringen fredag kveld.

– Både muslimer og folk fra andre religioner er samlet her i dag for å vise støtte til det jødiske samfunnet. Vi vil vise dem at deres frykt også er vår frykt. Dette er en felles kamp som vi må kjempe sammen, sier Ferhat Güven som er en av initiativtakerne bak arrangementet.

Ønsker fred

sone for fred

– Vi vil vise dem at deres frykt også er vår frykt. Dette er en felles kamp som vi må kjempe sammen, sier Ferhat Güven som er en av arrangørene.

Foto: Geir Wennberg / NRK

Rundt 1300 mennesker møtte opp og dannet fredsring utenfor den jødiske synagogen i Oslo forrige lørdag. Og flere hundre personer var også til stede da det fredag kveld ble opprettet en fredssone i Trondheim.

– Det var ikke vanskelig å få folk til å stille opp til dette arrangementet. Alle som har stilt opp viser sin støtte til synagogen og ønsker fred her i byen, sier leder av Mangfoldsrådet i Trondheim kommune, Ismail Elmi, til NRK.

I «fredssonen» i sentrum av Trondheim ligger både den jødiske synagogen og flere kirker, blant annet Nidarosdomen. Under seremonien ble det holdt flere appeller av folk fra det muslimske miljøet, Rita Abrahamsen fra det mosaiske trossamfunnet samt politikere fra bystyret.

Væpnet politi hadde ekstra vakthold under markeringen på grunn av angrepene som skjedde i Paris og København.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

politi synagoge

Væpnet politi hadde ekstra vakthold under markeringen på grunn av angrepene i Paris og København.

Foto: Geir Wennberg / NRK

– Helt uakseptabelt

Ferhat Güven

Ferhat Güven var en av initiativtakerne bak arrangementet. Han holdt også appell under markeringa.

Foto: Geir Wennberg / NRK

Det var først nå på søndag at Güven kom opp med ideen til markeringen.

– Jeg tenkte over det arrangementet som ble gjort i Oslo og tok deretter en telefon til Ismail og lurte på om dette var noe vi kunne få til i Trondheim. Det var han selvfølgelig positiv til, sier Güven.

Deretter tok de kontakt med synagogen, flere ungdommer og andre menigheter. Og fredag var alle samlet for å danne det de kaller «en sone for fred».

– Kampen mot ekstremisme er en felles kamp, uansett hvilken bakgrunn man har. Nå har våre jødiske venner opplevd trakassering og hat fordi de har en spesifikk religion, og det mener vi er helt uakseptabelt. Vi ønsker ikke et samfunn hvor folk lever i frykt, sier Güven.