Hopp til innhold

Slik gikk Dagros' møte med jagerflyene

Kyrne som nå blir undersøkt om de tåler flystøyen fra den nye kampflybasen, viste tydelig at de syntes lyden var skummel.

Ku og fly

Flystøy fra Ørland hovedflystasjon fikk fart på Dagros og vennene hennes. Nå skal Forsvarsbygg finne ut om det er forsvarlig å drive med husdyr i området eller om det må settes inn støydempende tiltak.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix/NRK

Inger Lise Andersen ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet.

Inger Lise Andersen kartlegger dyrenes oppførsel på beite.

Foto: NRK
Karl Erik Sørensen

Karl Erik Sørensen frykter han må slutte med husdyr.

Foto: NRK

Dagros & co. aner fred og ingen fare mens de beiter på områdene rundt hovedflystasjonen på Ørland. De vet ikke at de blir forsket på av adferdseksperter for å finne ut om de reagerer på flystøy fra jagerflyene.

Beite blir forstyrret

Professor i adferdsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås, Inger Lise Andersen, sier til NRK at kyrne viste tydelig tegn til å få med seg flyavgangene, som var gjort ekstra støyende i anledning forskningen.

– Vi ser i dag at kyrne reagerer sterkest på de første avgangene og så roer de seg ned. De flykter vekk og flokker seg sammen og de søker vekk fra lyden. De blir mer urolige og blir forstyrret i beiteaktiviteten, sier hun mens hun videofilmer oppførselen til dyrene.

Greit å være ku i 100 dB?

Med avansert lydmåleutstyr, kartlegger Ståle Otervik lyden ved storfegruppen som går på beite. I løpet av mandag ble høyeste målinger gjort til 100 desibel (dB). I løpet av tirsdagen regner lydforskerne å gjøre høyere målinger.

– Dette er en lydmåler som logger endringene i lydnivået forløpende etter hvert som flyene tar av, forklarer Otervik fra Muliticonsult, som er ekspert på akustikk, støy og vibrasjoner.

Må sjekke flere gårder

I to dager skal Forsvarsbygg undersøke om det er sunt å drive gårdsbruk i nærheten av flystripen på Ørlandet. Prosjektet startet i fjor, men Forsvarsbygg trengte flere fakta på bordet før de kommer med en konklusjon.

– Vi var på en gård i fjor, men det er for lite grunnlag fordi fjøsene kan være forskjellige. Lydbildet kan være ulikt på de forskjellige områdene der dyrene går på beite når det gjelder flyavganger og slikt. Det er viktig å få registreringer på flere steder, understreker Inger Lise Andersen.

Farvel til 2,5 mill liter melk

Det er forventet at de nye jagerflyene F-35 kommer til å lage mer støy enn dagens F-16. Dette bekymrer gårdbrukerne i området. De er spente på hva forskerne kommer frem til og frykter de må legge om gårdsdriften eller slutte med husdyr.

– Enkelte antyder at vi risikerer at Ørland kommune mister produsenter og produksjonsgrunnlag av 2,5 millioner liter melk, og det er jo dramatisk, sier gårdbruker Karl Erik Sørensen til NRK.