Hopp til innhold

Brannvesenet: – Håper folk har respekt for vinden

Sterk vind kan skape problemer for alle som har tenkt å sende opp fyrverkeri i kveld.

Fyrverkeri Festningen, Trondheim

FINT Å SE PÅ: Men brannvesenet mener folk må huske at fyrverkeri er sprengstoff og skal behandles med respekt.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Store deler av Trøndelag opplever i disse dager sterk vind. Også Vestlandet har fått smake på vinden, og brannvesenet håper folk bruker sunn fornuft under oppskytingen nyttårsaften.

Ole Anders Holmvåg

STORT ANSVAR: Vakthavende brannsjef ved Trøndelag Brann- og redningstjeneste Ole Anders Holmvaag.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

– Vi håper at folk har respekt for vinden. Problemet er at fyrverkeriet ofte blir tatt av vinden og kan bikke over på siden og satsen kan gå inn i folkemengder eller bygninger, sier vakthavende brannsjef ved Trøndelag Brann- og redningstjeneste Ole Anders Holmvaag til NRK.

Alkohol og fyrverkeri – en dårlig kombinasjon

Vind og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, men det er også en annen miks som brannsjefen advarer mot.

– Vi prøver så ofte vi kan å oppfordre til å skille alkohol og fyrverkeri. Det er en veldig uheldig kombinasjon. Man har dårligere dømmekraft, både før man skal tenne opp og også når det oppstår noe, sier Holmvaag.

Nyttårsfyrverkeriet i Trondheim kan bli avlyst

Siden 2004 har Trondheim hatt jo et stort kommunalt fyrverkeri, som sendes opp fra Kristiansten festning. På grunn av den sterke vinden tas det i år forløpende vurderinger om det skal sendes opp.

–​ Er det tvil, så er det ikke tvil om at vi må avlyse. Dette er et samspill mellom brann, pyroteknikerne og politiet, sier Holmvaag.

Fyrverkeri Festningen, Trondheim

KAN SKAPE UTFORDRINGER: Det ser ut til at vinden skal ta seg opp utover dagen og kvelden.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Festningen mer utsatt for vind

Matias Røsvik

Pyroteknikker for fyrverkeriet i Trondheim, Matias Røsvik.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Det er en studentforening for pyroteknikk ved NTNU som har oppdraget med nyttårsfyrverkeriet, på oppdrag fra kommunen. Gruppen har pyroteknisk kompetanse og står for både innkjøp og oppskyting. Brannvesenet har gitt tillatelse til oppskytingen, og kan trekke denne tilbake på kort varsel.

– Det er ikke noe fast grense for hvor mye det kan blåse. Festningen ligger på et høydepunkt, som er mer utsatt for vind, men per nå er det ikke så mange andre steder hvor det kan sendes opp, sier Matias Røsvik som pyroteknikker for kveldens fyrverkeri i Trondheim.

Flere alternativ

Samtidig vurderer Trondheim kommune andre alternativer enn en ren avlysning, alt avhengig av været, opplyste Odd Arne Nilsen, driftsleder for idrett, park og skog i Trondheim bydrift til NRK på onsdag.

  • Familiefyrverkeriet går som planlagt, mens festfyrverkeriet droppes. Eller omvendt.
  • Sikkerhetssonen på barnefyrverkeriet kan bli utvidet.
  • De største effektene på festfyrverkeriet kan bli fjernet, for å redusere risiko for at fyrverkeri havner på feil sted.
  • Vardetenningen på festningen klokka 18.30 går som planlagt, da den ikke representerer noen fare.
Forbudssone for fyrverkeri i Trondheim

FYRVERKERI-FORBUD: Siden 2004 har det vært forbudt for privatpersoner å skyte opp fyrverkeri i bykjernen i Trondheim. Forbudet gjaldt opprinnelig i Midtbyen og de nærmest omkringliggende bydelene, men er utvidet til å gjelde fra og med Ila i vest til Lade i øst, og til Lerkendal i sør.

Foto: Trondheim brann- og redningsetat