Hopp til innhold

Bønder fortviler over Forsvarsbygg

Bønder på Ørlandet fortviler over usikker framtid fordi de ennå ikke vet om de får erstatning på grunn av støy når kampflybasen etableres.

Arve Grande og F-35. Fotomontasje.

Arve Grande er gårdbruker, og rammes av planene for ny kampflybase som skal huse Norges nye jagerfly F-35.

Foto: Lockheed Martin / privat

Det er snart ett år siden Stortinget plasserte Norges nye kampflybase på Ørlandet. De første flyene av typen F-35 kommer i 2017 og tar med seg mer støy enn nå. Det kan resultere i at en del bønder tvinges til å avvikle gårdsdriften.

Forsvarsbygg har laget en oversikt over forventet støy, og innenfor det røde området driver blant andre Arve Grande gård. Han synes det tar for lang tid å vite hvilken kompensasjon han får.

– Det er jo snakk om man skal investere, hva man skal gjøre og om man skal trappe ned eller finne seg noe annet å gjøre, sier Grande.

Må vente ett år

Han er åpen for skifte beite hvis gården må avvikles. Likevel fortviler han over at situasjonen er uavklart, og at han ikke vet hva han skal livnære seg av i fremtiden. Gårdbrukerne har fått signaler på at de ikke får svar før om ett års tid om de får erstatning eller ikke.

– Ettersom ting tar tid, så begynner jeg å tvile. Jeg synes Forsvarsbygg skulle hatt mye klart da det ble vedtatt (at kampflybasen kom til Ørland red.anm.), sier Grande.

(Saken forsetter under bildet)

grafikk-orlandet-stoysone

Grafikken viser hvor støyen fra jagerflyene blir størst.

Foto: Grafikk

Forventer svar

Hans Kristian Nordset er selv gårdbruker og leder de organiserte støygruppene på Ørlandet. Nordset er enig med Arve Grande i at bøndene har grunn til å forvente et svar snart.

Hans Kristian Nordset

Hans Kristian Nordset forventer et svar.

Foto: Morten Andersen/NRK
Olaf Dobloug

Olaf Dobloug i Forsvarsbygg lover ingenting.

Foto: Morten Andersen/NRK

– Jeg synes ikke bøndene er utålmodige. Jeg mener at de bør forvente å få et svar nå, og da bør Forsvarsbygg komme på banen og gi en bruksanvisning på hvordan dette skal gjøres fremover. Vi er forberedt på at det tar noe tid, men det har tatt mer tid enn det som Forsvarsbygg presenterte for oss i fjor, sier Nordset.

Nordset mener at Forsvarsbygg startet samarbeidet med bøndene godt, men at det har sklidd ut noe. Han mener at det ikke har skjedd noe som helst siden 20. juni i fjor og til i dag.

Lover ingenting

Forsvarsbygg sier de jobber så raskt de kan, men hevder langt på vei at de ikke har gitt noe tidspunkt for når avklaringen skal være på plass. Prosjektleder for kampflyprosjektet Olaf Dobloug i Forsvarsbygg tør ikke si når bøndene kan forvente et svar.

Vi har ikke antydet at det kan ta opp til ett år. Forsvarsbygg har vanligvis ingen fullmakter, så hver gang vi jobber med slike prosjekter må vi lage et rammeverk som vi presenterer til Forsvarsdepartementet. Vi har en god dialog med departementet og opplever å ha en god prosess på dette, sier Dobloug.

Og det er ikke bare bøndene som opplever å kanskje måtte flytte. Vel 100 bolighus blir så sterkt støyrammet, at eierne kan få innløst og erstattet boligene sine.

– Når kan du antyde at de første bøndene kan få en løsning?

– Det tør jeg ikke si, men det vi har sagt før er at boligeiendommene er enklere enn gårdsbrukene i denne sammenhengen. Vi har sagt at vi ønsker å prioritere noen av de bolighusene som er opplagt i en slik situasjon at det er aktuelt med innløsning, forsetter Dobloug.

Prosjektlederen håper å kunne gi et svar i løpet av inneværende år, men ønsker ikke å love noe som helst.

På Ørland vil flystøyen tvinge folk fra gårdene sine når kampflybasen står klar. Nå frykter de at støyen også vil gjøre det umulig å la husdyra bli igjen.