Hopp til innhold

Bonden nektet Mattilsynet adgang til fjøset

Mattilsynet ble nektet adgang til fjøset på Jøa i Fosnes kommune hvor det ble funnet 92 døde storfe i mars i fjor. – Vi måtte ha hjelp av politiet for å komme oss inn, sa veterinær Hilde Selnes fra Mattilsynet i Namdal tingrett mandag.

70 døde dyr ble funnet i fjøset på Jøa.

92 døde dyr ble hentet ut fra fjøset på Jøa, og gravd ned på gården til tiltalte.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Bertil Smalås

Advokat Bertil Smalås er forsvarer til den tiltalte.

Foto: Karin Jegtvik/NRK

Mandag morgen startet rettssaken mot bonden i 30-årene som er tiltalt for grovt brudd på loven om dyrevelferd etter at alle hans 92 storfe ble funnet døde 20. mars i fjor.

Kan ha levd lenge

– Noen av dyrene har dødd ganske fort, mens andre kan ha levd helt fram til noen uker før vi kom dit, sa Selnes i retten.

Jøa-bonden risikerer inntil tre års fengsel for det grove bruddet på dyrevelferdsloven. Dyrene hadde trolig stått fra desember 2014 til mars i fjor uten mat og tilsyn. Alle var døde da politi og mattilsyn kom på besøk 20. mars.

– Det var en forferdelig lukt inne i fjøset, og vi kunne ikke gjøre annet enn å forsikre oss om at alle dyrene var døde, sa Selnes under rettssaken. Sammen med politi og en kollega var hun blant de første som gikk inn i fjøset på Jøa denne vårdagen for snart ett år siden.

– Dyrene lå i store hauger. Det gjorde de sikkert fordi det var enklere å holde varmen på den måten. Noen kalver var også blitt født etter at bonden sluttet å gi dem mat, og noen av dyrene var bundet fast, forklarte Hilde Selnes for tingretten.

Kunne tjent en million

Den tiltalte bondens forsvarer, advokat Bertil Smalås, at det var svært merkelig at han sluttet i gå dyrene mat i desember 2014.

– Det kan ha sammenheng med at faren hans ble syk og ikke kunne hjelpe til. Hadde han bare tatt opp telefonen og sendt dyrene til slakt, kunne han tjent mellom 900.000 kroner og en million. Isteden sitter han her som tiltalt i saken, sa Smalås.

Under rettssaken kom det også fram at det var store mengder med mat til dyrene rundt om på gården. Bonden hadde bare ikke kjørt foret inn til dyrene. Ifølge Mattilsynet var det rundt 2000 kilo kraftfôr på gården.

Amund Sand

Aktor Amund Sand mener den tiltalte er strafferettslig tilregnelig.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Det lå også rundballer rundt omkring, og han hadde teknisk utstyr til å hjelpe seg med. Vannet var også koblet fra, og vi mener dette er en forsettlig handling, sa aktor Amund Sand under innledningen av saken.

– Tiltalte er tilregnelig

De psykiatriske undersøkelsene viser at tiltalte verken var depressiv eller psykotisk.

– Psykiatri er ikke noe tema i denne saken. Den tiltalte er strafferettslig tilregnelig. Tiltalte har vært klar over at dyrene ikke fikk mat, drikke, tilsyn og stell. Han måtte skjønne at dyrene ville lide og dø, sa Sand.