Hopp til innhold

Blir rik av å hjelpe

Å være idealist er ikke lenger synonymt med å ha dårlig råd. Da Heidis far ble dement, starta hun bedriften Noen AS. Det har hun tjent gode penger på.

Heidi Wang

Gründer Heidi Wang foran et bilde av faren, som inspirerte henne til å starte selskapet «Noen».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

– Da faren min ble dement, oppdaga jeg at han var blitt del av ei gruppe som var helt glemt, sier Heidi Wang fra Steinkjer i Nord-Trøndelag.

Hun opplevde at faren fikk betraktelig lavere livskvalitet da han ble sjuk for fem år siden, og ønska at noen skulle ta tak i det. Men disse «noen» fantes ikke.

Heidi bestemte seg for å løse problemet sjøl og starta selskapet Noen AS. Hun ansatte tre personer for å hjelpe faren som bodde alene.

Inspirerer studenter

I dag holder Heidi Wang foredrag på konferansen «Sopro – sosial profitt» i Trondheim. 170 deltakere, de fleste studenter fra NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST), får se og høre eksempler på personer og bedrifter som jobber med å løse sosiale problemer på en bærekraftig måte.

– Vi ønsker å vise fram hva sosialt entreprenørskap er, sier Chris Klemetvold, en av initiativtakerne til konferansen.

Han er sjøl en erfaren sosialentreprenør og har drevet selskapet Panterne AS. Panterne tilbyr abonnement på henting av pant, glass og metallemballasje for å gi arbeid til tidligere rusavhengige.

Chris Klemetvold

Chris Klemetvold er en av initiativtakerne til en konferanse om sosialt entreprenørskap.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

– Lov å tjene penger på idealisme

– Jeg ønsker å ha en jobb der jeg gjør noe meningsfylt, samtidig med at jeg tjener gode penger, sier Klemetvold.

Sosialt entreprenørskap dreier seg om å skape bærekraftige bedrifter som jobber for å løse sosiale problemer. Hele poenget er at man skal tjene penger på å hjelpe.

– Jeg har tatt ut full årslønn fra dag én, sier Heidi Wang. Det nytter ikke å leve på luft og idealisme. Da forsvinner entusiasmen fort.

Meningsfylte møter

I dag er det 27 ansatte i Noen AS. Veilederne tilbyr tjenester til familier med demens både på Innherred og i Trondheimsregionen.

– Vi rekrutterer godt voksne folk med alle slags bakgrunner, forteller Heidi Wang.

Veilederne blir skolert i selskapets egen metodikk, i faget for personsentrert demensomsorg. To timer to ganger i uka, kommer veilederen hjem til den demente og gjør noe sammen med dem som oppleves meningsfylt for pasienten.

Da faren til Heidi fikk hjelp gjennom selskapet hun starta sjøl, opplevde hun en mann som holdt seg frisk gjennom sykdomsforløpet og hadde det bra til tross for demensen.

Heidi Wang sitt foredrag under konferansen SoPro på Rica Nidelven, Trondheim.

Heidi Wang forteller studentene om etableringen av «Noen».

Sparer kommunen for penger

Målet for «Noen AS» er å forebygge inaktivitet hos den demente, noe som igjen forebygger angst og andre følgesykdommer.

– Demente kan ha det bra hvis de blir tatt på alvor og noen bryr seg om dem. Vårt opplegg gjør at pasientene kan bo hjemme lenger, sier Heidi Wang.

Dersom en pasient blir boende hjemme i to år ekstra, sparer det kommunen for 1,6 millioner kroner.

– Det handler om å la ei pasientgruppe som har vært tilsidesatt få leve bedre lenger, sier den sosiale entreprenøren Heidi Wang.