Hopp til innhold

Besteforeldre i klimakamp

Det er vanskelig å ikke legge merke til gjengen som har hjemmelagde instrumenter pyntet med skjell. Besteforeldrenes klimaaksjon vil vise at alder ikke er noen hindring for å engasjere seg i klimasaker.

Besteforeldrenes klimaaksjon

Besteforeldrenes klimaaksjon synger og spiller for å rette fokus på klimaproblemene.

Foto: Signe Opsal / NRK

Elisabeth Finne

Elisabeth Finne viser stolt fram de hjemmelagde instrumentene.

Foto: Signe Opsal / NRK

En gjeng besteforeldre har stilt seg opp. De synger og spiller. Slår på sin blå, hjemmesnekret stand som er prydet med hvite bokstaver. «Besteforeldrenes Klimaaksjon» står det.

– Det er en fin måte å få oppmerksomhet på, sier Elisabeth Finne, leder i Besteforeldrenes Klimaaksjon i Trondheim.

Vil være synlige

Nina Weidemann

Nina Weidemann sier de først og fremst får positive tilbakemeldinger på det de gjør.

Foto: Signe Opsal / NRK

Besteforeldrenes klimaaksjon, eller Besteforeldreaksjonen, er en landsomfattende organisasjon som ble startet i 2006 etter et initiativ fra høgskolebibliotekar Halfdan Wiik. Han samlet folk som hadde vært framtredende i samfunnsdebatten og gjort en innsats i det offentlige Norge til et opprop.

Det handlet om deres bekymring for hvordan det skulle gå med jorda hvis man fortsatte med så store klimautslipp. Like etterpå ble det dannet lokallag rundt omkring i Norge.

En av initiativtakerne til lokallaget i Trondheim var daværende Nidaros-biskop Finn Wagle.

– I den første tiden var det mest opprop og møter. Vi har skrevet innlegg til aviser. Etter hvert har vi prøvd å gjøre oss synlige på gater og torg. Blant annet gjennom dette rangleorkesteret som vi har jobbet en del med nå i det siste, forteller Nina Weidemann, sekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon i Trondheim.

Bekymret og utålmodig

De beskriver seg selv som besteforeldre som møtes i bekymringen over hvordan klimaet utvikler seg.

– Vi synes det går litt for sakte i å prøve å reversere den veldig dårlige utviklingen. Vi mener at politikerne tar for lite ansvar. De snakker mye, men det gjøres lite, sier Elisabeth Finne.

I forbindelse med stortingsvalget 2013, tok Besteforeldreaksjonen initiativ til aksjonen Klimavalg 2013, en aksjon der over 100 organisasjoner gikk sammen for å løfte frem klimaspørsmålet i valgkampen.

– Da prøvde vi å få kontakt med alle innbyggerne i Trondheim da de gikk forbi oss på Nordre. Vi delte ut flyers, og sa «tenk før du stemmer», forteller Finne.

I tillegg til å gå direkte til mannen i gata, har Besteforeldreaksjonen også vært i kontakt med Stortinget.

– I forbindelse med Grunnlovsjubileet har vi levert et opprop til stortingspolitikerne. De må ta paragraf 110 B, som sier noe om at vi skal ta vare på miljøet, på alvor. Vi må også jobbe for at det kommer en klimalov, som gjør det lettere å tenke langsiktig når det gjelder energipolitikk for eksempel, forteller Nina Weidemann.

«Fort no folkens, framtida kjæm fort!»

Ola Dimmen

Orkesterleder Ola Dimmen.

Foto: Signe Opsal / NRK

Gjennom blant annet rangleorkesteret prøver besteforeldrene å gjøre folk bevisste på at klimasaken er viktig.

– Vi tar en kjent sang, også skriver vi en norsk tekst, forteller orkesterleder Ola Dimmen.

«Fort no folkens, framtida kjæm fort! Snart ska ungan overta det som vi har gjort. Tenk på hva vi gjør. Framtida blir ødelagt og naturen dør.», er noe av det besteforeldrene synger.

– Vårt hovedformål er å få klima fram i debatten. Vi må sette klima på dagsorden. Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon vil ha et fokus på klima, fremtiden og barna forteller Ola Dimmen.

Besteforeldrenes klimaaksjon har laget denne videoen for å engasjere flere i klimasaken. Saken fortsetter etter videoen.

Positiv respons fra de unge

Besteforeldrenes klimaaksjon synes stort sett at de får veldig gode tilbakemeldinger på det de gjør.

– Når vi står ute på gata får vi stort sett bare positive henvendelser. Det er klart vi treffer på folk som vil diskutere og ikke er enig med oss. Men vi ser at særlig mange unge kommer bort til oss og oppmuntrer oss til å stå på, sier Nina Weidemann.

Hva synes barnebarna da?

Besteforeldre

Engasjerte besteforeldre synger av full hals.

Foto: Signe Opsal / NRK

– Når vi snakker med barnebarna vil de gjerne høre mer om klima. De fleste er som oss bekymret. Vi skal passe oss slik at vi ikke får fram en slags form for pessimisme eller manglende tro på framtiden. For det at det er jo nettopp det vi lærer av barnebarna, det er å være optimistiske og ha et håp. Så det er det vi prøver å formidle til barn og unge, at vi må redde jorda vår. Det kan vi få til hvis vi setter inn drastiske tiltak nå, sier Weidemann.

Støtte fra ungdomsorganisasjon

Natur og Ungdom befinner seg på motsatt ende av aldersskalaen. De setter pris på at også besteforeldregenerasjonen trår til i klimadebatten.

– Det er viktig at vi har en bred bevegelse som sier fra om at det er viktig å løse klimaproblemet, sier leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Arnstein Vestre

Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Foto: Line Lønning / Natur og Ungdom

Natur og Ungdom er en av organisasjonene som samarbeidet med Besteforeldrenes klimaaksjon i forbindelse med Klimavalg 2013. De satser på videre samarbeid også i framtiden.

– Det er snakk om å videreføre denne aksjonen fram mot valget i 2015. Det er vi veldig innstilt på å gjøre, og vi ser fram til å samarbeide mer med Besteforeldrenes klimaaksjon. Vi tror de har en veldig viktig plass i klimakampen i Norge, forteller Vestre.

– Hvorfor tror dere det?

– De klarer å rette fokus mot klimaproblemet på en annerledes måte. Jeg tror de klarer å engasjere en del personer som ikke ville vært med i klimakampen hvis de ikke hadde eksistert. Det er viktig at man ser at fra ung til gammel er det et engasjement for å løse klimaproblemet.

«Opprørske oldemødre»

I disse dager snurrer den trønderske dokumentarfilmen «Opprørske Oldemødre» på norske kinoer. Filmen handler om to amerikanske oldemødre som reiser verden rundt for å demonstrere mot økonomisk vekst og for miljøsaken.

Da disse to, Shirley (92) og Hinda (86), ankom Trondheim med Hurtigruten, var rangleorkesteret på plass for å gi de en varm velkomst. De har også møtt opp under to av førpremierene til filmen.

– Det er jo fantastiske damer. Det engasjementet og den oversikten de har er imponerende. Det å bare gå rett inn på store middager og stille kritiske spørsmål er virkelig beundringsverdig, sier Ola Dimmen.

– Kunne dere gått så langt?

– Vi har ikke diskutert det. Men jeg har tenkt litt i retning av at vi burde gå litt mer direkte på. Vi får se, jeg lover ingenting. Men tanken er der, sier Elisabeth Finne.