Hopp til innhold

Ber folk holde seg unna rotveltene

Trondheim kommune advarer nå folk mot å sage trær som ble veltet under stormene Ivar og Hilde før jul.

Rotvelt

Store rotvelt kan være farlig å begynne å sage i på egen hånd. Trondheim bydrift advarer folk mot å gå løs på trærne med motorsag.

Foto: Morten Karlsen/NRK

Einar Aassved Hansen

Einar Aassved Hansen er direktør for byutvikling i Trondheim kommune.

Foto: Carl-Erik Eriksson

Fortsatt er det mange trær som ligger veltet i flere skogsområder rundt Trondheim, og i Estenstadmarka har private tatt med seg motorsag og ryddet stier.

– Farlig arbeid

– Dette er farlig arbeid som bør utføres av profesjonelle, sier direktør for byutvikling i Trondheim kommune, Einar Aassved Hansen.

Siden 16. desember har fem ansatte i kommunen jobbet kontinuerlig med rydding i skogen etter de kraftige vindene som herjet Trøndelag i fjor høst.

– Jeg skjønner at folk er utålmodige fordi det er mange trær som har falt ned i skogen. Men vi jobber med å fjerne det vi kan, og det må vi få lov til å holde på med. Vi ønsker ikke at folk skal gå løs med motorsag på egen hånd i skogen for det er farlig arbeid, sier Aassved Hansen.

Han mener rydding av trær som har veltet, kan være farlig.

– Du må være godt skolert og ha erfaring for å holde på med slikt arbeid. Treet står jo i spenn ved et rotvelt, og man vet ikke hvor det vil slå ut når du begynner å sage. Det kan fort skje en alvorlig ulykke, sier han.

Fjernet mye tømmer

Terje Aas

Terje Aas er driftsleder i Trondheim bydrift.

Foto: Randi Lillealtern/NRK

Terje Aas er driftsleder i Trondheim bydrift, og mener de først utpå sommeren vil være ferdig med å rydde etter Hilde og Ivar.

– Så langt har vi tatt ut 3000 kubikkmeter med tømmer etter de to stormene, men fortsatt ligger det mye skog på kryss og tvers flere steder, sier Aas.

Han advarer på det sterkeste mot å starte rydding på egen hånd.

– De fleste ulykker i skogen skjer nettopp når folk skal rydde opp etter at trær har veltet. Røttene står rett opp og treet er i spenn. Folk har omkommet under slik rydding tidligere, men så langt har det heldigvis gått bra, sier Terje Aas.

Han sier Trondheim bydrift prioriterer å holde stier, veier og løyper åpne.

– Heldigvis er det lite snø og frost i bakken. Det betyr at vi kan komme inn med hogstmaskiner i skogen. Dette er såpass farlig arbeid at vi har leid inn eksperter fra Allskog til å ta unna det verste, sier Terje Aas.

Driftslederen sier kommunen nå begynner å få god oversikt over forholdene i skogen.

– Men vi ønsker fortsatt tips fra publikum som ferdes i marka om det er trær som sperrer for løyper eller stier, sier han til NRK.