Hopp til innhold

Kjemper for å få livet sitt tilbake

I snart et år har jazzpianisten Maria Kannegaard i Trondheim kjempet for å få den hjelpen hun trenger. Hun er kronisk suicidal, og nå er også fylkeslegen i Sør-Trøndelag bekymret for situasjonen hennes.

Siri Gjære og Maria Kannegaard

Maria Kannegaard (til høyre) mener hun ikke får god nok behandling for lidelsene sine, og får støtte av venninnen Siri Gjære.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Jan Vaage

Jan Vaage er fylkeslege i Sør-Trøndelag. Nå er han bekymret for at krangel mellom fagfolk rammer pasienter.

Foto: privat

Uenighet mellom fagfolk i spesialisthelsetjenesten gjør at Kannegaard ennå ikke har fått et godt nok behandlingstilbud.

– Søppel

– Jeg føler at jeg blir behandlet som søppel. Jeg må få tilbud om innleggelse ved en traumeavdeling. For jeg vil ha tilbake livet mitt med venner og musikk, sier Kannegaard til NRK.

Maria Kannegaard er både komponist og musiker, og har spilt i Kongsberg-bandet Alibi med bassist Tine Asmundsen, og spilte i Eldbjørg Raknes' TINGeLING-band, Live Maria Roggens «LiveBand» og Siri Gjæres band.

I 2010 vant hun DnB-NOR prisen på Kongsberg Jazzfestival, og for tre år siden ble hun utpekt som NTNU-ambassadør. En tittel som årlig tildeles en jazzartist eller -gruppe som på en fremragende måte fungerer som ambassadør for NTNU og jazzmiljøet i Trondheim

Men Kannegaard har også vært avhengig av psykiatrisk hjelp i 20 år, og har hatt mange innleggelser både ved Tiller DPS og Østmarka. Begge er avdelinger under St. Olavs Hospital i Trondheim.

Hør intervjuet med Maria Kannegaard.

Hun ønsker å stå frem med sin historie, og håper at andre ikke skal oppleve det samme som henne.

– Det er ikke noe liv å ligge i en sofa i døgn etter døgn i over ett år med en trygghetsalarm, sier Kannegaard.

– Alvorlig

Fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag liker ikke det som skjer.

– Vi ser alvorlig på at det innenfor Nidaros distriktspsykiatriske senter (DPS) er vanskelig å vite hva som er den rette behandlingen for denne pasienten. Så lenge denne uenigheten består, går det utover tilbudet til pasienten, sier Vaage.

Til tross for sine psykiske lidelser har Maria Kannegaard levd av musikken sin og klart å fungere som musiker og komponist i mange år. Det var når hun måtte skifte behandler at tilstanden hennes ble så forverret.

– Forferdelig

Men det siste året har hun vært i en desperat situasjon og forsøkt ta sitt eget liv flere ganger. Siri Gjære er venn av Kannegaard og er fortvilet over det som skjer.

– Det er helt forferdelig, og jeg mener det er helt uforsvarlig å gi henne så store mengde med medisiner som hun har fått, sier Gjære til NRK

Maria Kannegaard får nå hjelp av ny psykolog ved Nidaros DPS, som i et år har kjempet for å få henne innlagt for en lengre traumebehandling. Dette har ledelsen sagt nei til, og saken er klaget inn til helsetilsynet, ved fylkeslege Jan Vaage.

– Har en plikt

– Vi er klar over at pasienten har en betydelig lidelse for øyeblikket, og dette har pågått en stund. Nidaros DPS er klar over dette, og har plikt til å gi henne en forsvarlig behandling. Det forventer vi også at de nå gjør, understreker Vaage overfor NRK.

Divisjonssjef for psykisk helsevern ved St. Olavs Hospital, Liv Sjøvold, sier de ser alvorlig på signalene fra tilsynsmyndigheten.

– Jeg har tillit til at behandlerne fatter de riktige vedtakene, og føler meg sikker på at vi nå får nødvendige tilbakemeldinger for å gi et riktig tilbud, sier Sjøvold.

Maria Kannegaard

Maria Kannegaard ber om langvarig traumebehandling, men hun blir i stedet overlatt til seg selv med en trygghetsalarm rundt halsen.

Foto: Grete Thobroe/NRK