Hopp til innhold

I denne hytta blir det sein vår

Vann- og frostskadene på denne setra er verre enn hytteeieres verste mareritt. Den enorme isblokka fyller nesten hele hytta.

Seter fylt med is

Parafinlampa har så vidt unngått å fryse fast i isen, og reporter Jøte Toftaker må sitte på huk for ikke å skalle i himlingen.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Bånnfrosset seter i Oppdal

Også utenfor seterbygningen er det svære issvuller.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Det første tegnet på at noe ikke er helt som det skal i den gamle seterbygningen, er en enorm issvull på utsida av veggen.

Den når langt opp på ytterdøra, som er umulig å åpne.

Ut av vinduene og tømmerknutene tyter det is.

Lundsetra i Ålmdalen i Oppdal er utsatt for en helt spesiell vann- og frostskade. Stua er halvveis fylt med vann – som har frosset til.

– Det er en gigantisk isbit der inne, sier Johan Vindal, som er med opp til setra som kjentmann.

Bekk på villstrå fylte setra

Inne står isen like høyt som ute. Bord og stoler er forsvunnet i den store isblokka, som når opp til vinduskarmer og dørklinker. Parafinlampa henger et par desimeter over isoverflata, og man må krype eller sitte på huk for ikke å skalle i taket.

Bekken fant seg ny vei, gjennom setra

Dette er kjøkkenrommet i seterbygningen. Kjøkkeninnredninga står under vann.

Årsaken er barfrosten i vinter.

Is-skader på seter i Oppdal

Isen tyter ut mellom tømmerstokkene på den gamle setra.

Foto: Rune Karlsen / NRK
Kjetil Skogrand

Kjetil Skogrand, daglig leder Oppdal og Rennebu brannkasse.

Foto: Rune Karlsen / NRK


Bekken som renner i området, har frosset til og gått over sine bredder. Den har funnet seg et anna løp, og kommet ned gjennom skogen, truffet setra, fylt opp tømmerkassen og presset seg videre ut mellom stokkene i tømmerknutene.

– Eierne av setra er fortvilte, men heldigvis er dette gammelstua på setra. Det er satt opp nye bygninger, og dem har det ikke gått så hardt utover, selv om det er noen centimeter med is på golvet der også. Men det er på langt nær så ille som her, sier Johan Vindal.

– Hvordan skal de fjerne isen?

– De lar det nok bare stå sånn. Det vil være et enormt arbeid å hogge opp og hive isen ut, for det er så mye is rundt setra også, sier Vindal.

Det går sannsynligvis langt ut på sommeren før den gigantiske isblokka smelter. Spørsmålet er om isen har sprengt ut tømmeret og ødelagt konstruksjonen.

Mye frostskader i Trøndelag

Setra i Ålmdalen er et helt spesielt tilfelle, men Kjetil Skogrand, daglig leder i Oppdal og Rennebu brannkasse, kan fortelle at vinterens barfrost har skapt problemer også flere steder i Trøndelag.

– På landsbasis har det vært et normalår med skader, men Sør-Trøndelag er hardt ramma med mye frost og lite snø. Dermed er det meldt inn mye vann- og frostskader, sier Skogrand.

– Vi ser flere skader, og de er av en annen type enn til vanlig: Disse har kommet utvendig, rør har frosset fordi det har vært kaldt og lite snø som isolerer.

– Vi har flere eksempler på at vanntilførsel til gårdsbruk har frosset. Jeg snakka med en sauebonde hvor vannet til gården frøs. Det syntes han egentlig gikk greit, for han kunne bære vann til fjøset. Det var ei atskillig større utfordring med de tre tenåringsdøtrene som ikke fikk dusje, smiler Skogrand.

Vegene ødelegges av is og frost

Å gardere seg mot utvendige frostskader er vanskelig. Naturen rår man ikke over.

Det kan Johan Vindal skrive under på. For det er ikke bare seterstua som er plaga med isen.

– Bekkefarene i området har frosset igjen, det samme gjelder grøfter og stikkrenner. Vann finner seg nye løp, og ødelegger vegen. Vi har så langt brukt 100.000 kroner på vegvedlikehold, forteller han.


– Hvis vi ikke får fjerna isen før vårløysinga, blir vegen ytterligere ødelagt. Jeg har aldri før opplevd slike problemer med frosten. Vi har jo vintre med kulde, men når det er kombinert med lite snø, blir det problemer, sier Vindal.

Bekk på villstrå fylte setra
Oppdal

Bekk på villstrå fylte setra