Hopp til innhold

Alle vindmøllene tatt ut av drift

En feilslått satsing på vindmøller svir fortsatt for NTE, som i fjor hadde et underskudd på 157 millioner.

Vindmølleparken på Hundhammerfjellet

Vindmølleparken på Hundhammerfjellet ble et økonomisk mareritt for NTE. Alle av de 17 vindmøllene er nå ute av drift.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Christian Stav

Christian Stav tror fortsatt at satsing på vindkraft er en god idé.

Foto: NTE
Andre Nikolai Skjelstad

Andre Skjelstad er kritisk til om NTE har nok kompetanse til å etablere nye vindmølleparker.

Foto: Venstre

Nord-Trøndelag E-verk (NTE) har tapt over en halv milliard på forsknings- og utviklingsparken på Hundhammerfjellet i Nærøy. Det ble investert 700 millioner på Hundhammerfjellet og 300 millioner i Scanwind.

Parken, som ble et økonomisk mareritt for NTE, har vært preget av store feil og mangler og alle de 17 omstridte Scanwind-turbinene er nå tatt ut av drift. Eventuelle reparasjoner vil trolig sluke mye tid, og enda mer penger.

Men til tross for den enorme kalddusjen, tror NTE fortsatt at vindkraft er fremtiden. Selv om administrerende direktør i NTE, Christian Stav, ikke ville satt i gang prosjektet på Hundhammerfjellet i dag, tror han ikke at vindkraftprosjektet i Ytre Vikna ikke vil lide samme skjebne som Hundhammerfjellet.

– Det vi vurderer å gjøre nå er å starte rene kommersielle vindparkutbygginger med velprøvd og kommersiell teknologi, sier Stav.

– Alt tyder på at dette kunne de ikke

Venstres Andre Skjelstad mener NTE ikke har den nødvendige kompetansen til å drive med vindkraft. Samtidig fortsetter NTE å bygge vindmølleparker.

I fjor høst åpnet NTE en ny vindpart i Ytre Vikna, en park som fungerer etter planen. Men Skjelstad mener at erfaringer fra Hundhammerfjellet viser at kraftselskapet ikke har den nødvendige kompetansen til å fortsette vindkraftutbyggingen.

– Skal vi fortsette med vindkraft, så må vi ha god kompetanse i bunn, og prosjektet på Hundhammerfjellet viser at kompetansen ikke har vært god nok, sier Skjelstad.

«Demo 1», som ble reist på Hundhammerfjellet i 2003, var da verdens største vindmølle.

Siden den gang har det vært mange problemer med den 80 meter høye og 450 tonn tunge giganten. Ni år etter viser det seg at e-verket har tapt store penger på vindmølla.

Den har produsert strøm for ni millioner kroner, mens utgiftene har vært på 37 millioner.

Viktig å skille mellom parkene

Christian Stav i NTE mener at de to prosjektene ikke kan sammenlignes.

– Det er veldig viktig at man skiller mellom den forskningsparken som vi etablerte på Hundhammerfjellet og det vi nå gjør, som er rene kommersielle vindparkutbygginger hvor vi kjøper velprøvd teknologi, sier Stav.

Han poengterer at de kommersielle turbinen som NTE nå bruker kommer med garantier fra leverandøren, slik at NTE ikke står igjen med regninga dersom noe ikke fungerer som det skal.

– Det vi gjorde på Hundhammerfjellet var å lage en helt ny turbin og dermed ble vi sittende igjen med alle barnesykdommene selv, sier Stav.

Skal bli Norges mest lønnsomme kraftselskap

Til tross for de store økonomiske tapene til NTE, har de mål om å bli Norges mest lønnsomme kraftselskap inne 2020.

– Vi gjør løpende sammenligninger med andre kraftselskaper og vi har ingenting å skjemmes over der. Vi har hatt noen utfordringer på Hundhammerfjellet, men ser vi bort fra det, så er vi godt i rute, sier Stav.