Hopp til innhold

NTNU-professor advarer mot dansk kjøtt

Import og grensehandel med svinekjøtt fra Danmark bør stoppes umiddelbart, mener Steinar Westin, professor i samfunnsmedisin ved NTNU. Han frykter spredning av antibiotikaresistente bakterier.

Griser

Mattilsynet i Norge har som mål å utrydde svine-MRSA av hensyn til folkehelsen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det er all grunn til å advare både forbrukere og matkjeder mot å kjøpe dansk svinekjøtt. Når åtte av ti danske svin er smittet på slakteriene, så er det stor fare for at smitten følger med svinekjøttet ut i butikkene, sier Westin til Nationen.

Det er spredning av den resistente svinebakterien MRSA (gule stafylokokker) han viser til. Mattilsynet i Norge har som mål å utrydde svine-MRSA av hensyn til folkehelsen.

– Det er katastrofalt å få bakterien inn på sykehusene. Og selv om du ikke selv skulle bli syk, så kan du påføre bestemoren din en dødelig sykdom, sier professoren.

– Globalt problem

Han får støtte fra Mattilsynet.

– Antibiotikaresistens er et globalt problem, og vi ønsker å begrense bruken av antibiotika i matproduksjonen, sa Kari Bryhni, direktør for regelverksavdelingen i Mattilsynet, til NTB tirsdag.

Samtidig mener Folkehelsetilsynet her hjemme at man ikke kan utelukke smitte fra kjøtt.

– Vi vet fryktelig lite om hvor stor risikoen er. Vi kan ikke utelukke at personer kan bli smittet på den måten, men med god hånd- og kjøkkenhygiene er risikoen svært liten, sier overlege Jørgen Bjørnholt. Han mener det er behov for mer forskning for å finne ut mer om hvordan smitten kan spres.

Innskrenker rettigheter

Tirsdag meldte Nationen at Mattilsynet foreslår å innskrenke bøndenes mulighet til å medisinere dyrene sine selv.

Større besetninger og hyppigere utbrudd av antibiotikaresistente bakterier verden over har fått fagmiljøer til å reagere.