Hopp til innhold

«Mix» lever den amerikanske drømmen

Norsk-amerikanske Mikkel «Mix» Diskerud er en av profilene på det ny oppstartede amerikanske toppserielaget New York City.

Mix i USA

Slik ble Mikkel «Mix»Diskerud mottatt da han kom til USA og New York.

Foto: Privat

Overgangen fra den norske ligaen til den amerikanske har vært fantastisk for Mikkel «Mix» Diskerud. 24-åringen, med amerikansk mor og norsk far har funnet seg godt til rette i verdensmetropolen.

Det sies jo at alt er større i Amerika, og som innbygger i New York har han fått dette bekreftet.

– Mye er større i Amerika. Tenk bare på de konglene vi har på juledekorasjonene. Men på Manhattan er faktisk trærne færre og skogene mindre enn i Norge. Selv Bymarka og Nordmarka blir gigantiske, forteller Diskerud til NRK.

Har imponert på banen

New York City FC er en helt ny klubb i den øverste fotball-ligaen i USA, Major Leage Soccer (MLS), og som har sin første sesong i 2015. Mix er blant andre lagkamerat med den tidligere Valencia- og Barcelona-stjernen David

MLS New York City FC Orlando City SC Soccer Khiry Shelton, Mix Diskerud

Mikkel «Mix» Diskerud jubler etter sitt første mål for New York FC.

Foto: John Raoux / Ap

Villa. Det var nettopp de to som sørget for tidenes første MLS-scoring for laget.

Med et knapt kvarter igjen av serieåpningen mot Orlando City scoret norskamerikaneren fra kanten av 16-meteren etter å ha fått ballen av spanjolen.

– Det er en stor ære å score NYCFCs første mål. Ingen tvil om det. Jeg håper fansen hjemme i New York likte det de så og at de kommer på og ser på vår neste hjemmekamp, sa Diskerud til sportskanalen ESPN etter kampen.

LES: Her møter «Mix» Kevin Keegan

Godt nivå

Etter innsatsen i første seriekamp ble midtbanespilleren belønnet med plass på ukas lag.

– Slike kåringer er jo laget av dem som ikke har nok peiling til å holde på selv, så jeg synes bare det er greit fordi presset fra andre da avtar litt for en stund. Men flere av gutta fortalte meg at de syntes jeg hadde spilt veldig bra, og det er da jeg rødmer og blir akkurat sånn passe kry, sier han.

Etter fire serierunder er dette «Mix»’ eneste visitt på ukas lag. Dette sier kanskje litt om nivået i den amerikanske ligaen.

– Jeg spiller jo med typer som Kaka og Villa rundt meg – og det hjelper jo litt at de sier til meg at det vi holder på med er "innafor", forteller Diskerud.

Laster Twitter-innhold

Fotball på moten

Diskerud har kommet til et land hvor fotballfeberen har ankommet. I fjor hadde ligaen et gjennomsnittlig tilskuerantall på over 19 000 tilskuere per kamp. Det er rekord. Årets sesong har startet enda bedre.

Det er blant annet stjerner som David Villa og Mix som gjør at fotballen trekker flere tilskuere. Robbie Keanes hjalp LA Galaxy til tittelen i fjor og ble kåret til MVP, mest verdifulle spiller. Amerikanske landslagsstjerner som Clint Dempsey, Jermaine Jones og Michael Bradley er store navn i sine lag, og Sebastian Giovinco og brasilianske Kaka, er andre spillere som har kommet «over there» for å fortsette karrieren.

SOCCER/ MLS: Portland Timbers at Vancouver Whitecaps FC

Tidligere Strømsgodset-keeper, Adam Larsen Kwarasey spiller også i den amerikanske ligaen. Her i aksjon for Portland Timbers mot Vancouver Whitecaps.

Foto: Anne-Marie Sorvin / Reuters

Arnstein Friling har fulgt amerikansk idrett i en årrekke og synes utviklingen i den amerikanske fotballigaen er svært spennende.

– Det er mange faktorer som gjør at fotball er i ferd med å bli en motesport i USA. Nå begynner det å bli snakk om at de store byene får sine egne lag og det begynner å bli mer og mer penger i det. Den jevne amerikanske proffspilleren begynner å bli minst på nivået til en norsk eliteseriespiller, forteller Arnstein Friling.

LES: Diskerud om VM-drømmen

Har tatt smarte grep

Friling forteller at fotballen lå nede for telling i USA på tidlig 90-tall. Etter noen suksessrike år 70-tallet hvor den daværende ligaen hentet store navn som Franz Beckenbauer, Pelé og George Best, dalte interessen sakte, men sikkert. Fotballen i USA fikk seg derimot et løft i forbindelse med VM i 1994, som ble arrangert i USA. I den forbindelse krevde FIFA at landet måtte opprette en proffliga, som så dagens lys to år senere. Den nye ligaen fikk navnet Major League Soccer og var bygd opp annerledes enn det forrige systemet.

Arnstein Friling

Arnstein Friling er lidenskapelig interessert i amerikansk idrett. Han synes utviklingen i MLS er spennende.

Foto: Stabæk fotball

– Ligaen gjorde noe veldig smart. De hadde harde lønnstak og harde krav til lagene som var med. De var opptatt av at nivået holdt seg stabilt, forteller Friling.

LES: Diskerud er blitt USAs lykkeamulett

Plass til flere idretter

Friling peker også på at den andre store fotballidretten (amerikansk, journ.anm.) ikke er like attraktiv for middelklassen. Han mener at den økte oppslutningen om fotball viser at det er plass til profflag både i basketball, ishockey, baseball og amerikansk fotball.

– Amerikanerne synes det er super-gøy med profflagene i basket og amerikansk fotball, men det er også plass til fotball. Jeg tror dette bare er begynnelsen og ligaen vil vokse jevnt og trutt fremover, sier Friling.

Ikke noe annerledes fra Europa

Gjest Mix

Mikkel «Mix» Diskerud var gjest hos CBS og Steve Overmyer den 14. mars.

Foto: Mikkel "Mix" Diskerud / Privat

Diskerud forteller at overgangen til en ny liga, nye lagkamerater og ny by har gått fint. Mottakelsen har vært preget av respekt og vennlighet, slik som amerikanere er gode på når man møtes for første gang.

– Fotballen er jo lik. Det er mer språket og mentalitetenog veien fra hjem fra trening som er ganske annerledes, forteller han.

LES: Tre klubber er aktuelle

Ble invitert på middag av Steve Nash

«Mix» har spilt på det amerikanske landslaget i over to år. Han merker også at interessen for det amerikanerne kaller «soccer» er blitt større. Han synes likevel det er vanskelig å svare på hvor stort «soccer» er i USA, sammenlignet med ishockey, basketball og baseball.

Allen Iverson mot Steve Nash i 2006.

Steve Nash (t.v.), som to ganger er kåret til NBAs mest verdifulle spiller, inviterte Diskerud ut på middag. Nash la opp som basketspiller i år og er deleier i MLS-laget Vancouver Whitecaps.

Foto: Michael Sohn / Scanpix/AP

– Men jeg kan jo nevne at Steve Nash tok kontakt og inviterte meg med på middag. Jeg trodde ikke det var muuuulig. Jeg hadde aldri selv turt å ta kontakt med en legende som ham. Vi pratet om fotball og livet. Han sto overfor et vanskelig valg da han var yngre – fotball eller basket. Jeg tror han valgte basket fordi han var relativt best der, ikke fordi han elsket fotball mindre. Jeg gjorde jo motsatt, valgte fotball når jeg til slutt måtte velge. Da var jeg relativt mye bedre i basket enn i fotball, men jeg tror nok jeg valgte klokt. Men idrett er idrett, og da er det egentlig bare interessant hvor stor idretten og prestasjonen er i hodet på den som forsøker å oppnå sitt ypperste, forteller Diskerud.

LES: Diskerud sentral da USA gikk til VM

Gleder seg til ferie i Norge

Som halvt amerikaner føler Diskerud seg hjemme i New York. Likevel savner han flere av vennene sine hjemme i Norge.

– Jeg elsker Norge. Det meste av det. Jeg savner venner og nordmenn. Men jeg skal ha flere ferier i Norge fremover enn jeg har hatt før, så selve landet savner jeg ikke. Jeg gleder meg til ferie og turopplevelsene jeg skal ta meg enda mer tid til fremover, sier Diskerud.