Hopp til innhold

– Vinterdepresjonen er en myte

Det er ikke lyset som påvirker humøret vårt. Tankene kan presses til å se positivt på mørket, hevder sosialpsykolog.

Kvinne drikker

Vinterdepresjon kan kureres med positive holdninger, sier professor.

Foto: John Dowland / PhotoAlto

Det går mot den mørkeste perioden i den mørke årstida. Fem til ti prosent av den norske befolkningen lider av vinterdepresjon. Det er mange forklaringer på hvordan mørket påvirker oss, men det er stort sett myter, mener professor.

– Mørket er ikke et problem i seg selv. Det er alt som forbindes med mørket. Folk tenker på døden og så videre, sier professor i sosialpsykologi ved NTNU, Arnulf Kolstad.

Arnulf Kolstad, professor NTNU

Arnulf Kolstad mener man må tenke positivt om mørket.

Foto: Tone Iversen / NRK

Selvoppfyllende profeti

Og det er fortsatt en stund til sola snur og vi kan gå lysere dager i møte. I år er Vintersolverv den 21. desember klokka 11.11. I mellomtiden må vi forandre våre oppfatninger om mørket, ifølge Kolstad.

– For mye lys er et større problem enn for lite. Mørkedepresjon har ingenting med lyset å gjøre, men med våre tanker, sier Kolstad som erkjenner at flere blir deprimert om vinteren, men at det ikke har noe med årstiden å gjøre.

Koblingene i hjernen endres når vi tenker positivt om mørket, og det fungerer som en selvoppfyllende profeti, mener Kolstad.

Lysbehandling

Flere forskere mener vi har en biologisk klokke som påvirkes av hvor mye lys det er ute, og at vi gjennom evolusjonen har utviklet oss til å mislike mørket.

Timer foran lampa

Lysterapilamper skal virke mot vinterdepresjon.

Foto: Hedda Rumohr Berge / NRK

Odd Lingjærde er pensjonert professor og har blant annet skrevet bok om vinterdepresjon. Han mener vinterdepresjon skyldes mangel på lys.

– Vi har sammenlignet behandling med lys og medikamenter. Det viser at lysbehandling har størst effekt, sier Lingjærde som ikke avviser at å tenke positivt også kan ha en effekt.

Som følge av dette har det oppstått et marked for lysbehandling. Flere produsenter tilbyr blant annet lysterapilamper, og de har vist seg å ha effekt. Lyset skal blant annet stimulere til mer produksjon av hormonet melatonin.

– Pølsevev

Kolstad er derimot ikke med på at humøret påvirkes av lyset.

– Før trodde man at vi var genetisk programmert til å unngå lys. At vi har utviklet oss, gjennom evolusjonen, til å mislike mørket. Det er pølsevev.

– Tankene kan presses til å tenke positivt om mørket - man kan bare si til seg selv at man liker mørket, sier Kolstad.

Fungerer også mot trange flyseter

Å endre tankene kan også brukes om andre ting enn vinterdepresjon, ifølge Kolstad som snart skal fly til Kina.

– Jeg gleder meg til å sitte ni timer i trange flyseter. Jeg skal til og med spørre kapteinen om han kan sette på bremsene på vingene, slik at turen varer lengre. Slik tenker jeg, humrer han.