Hopp til innhold

– Vi har gjennomført et tosifret antall bekymringssamtaler

PST innrømmer at de har en utfordring med radikal og voldelig ekstremisme i Midt-Norge.

Muslimsk ungdom advares mot å reise til steder som Syria og Somalia for å delta i kamphandlinger.

PST i Midt-Norge har hatt flere bekymringssamtaler angående ekstremisme.

Politiets sikkerhetstjeneste har hatt samtaler med personer i Midt-Norge som de mener det er fare for at går over i radikal og voldelig ekstremisme. I kveld deltok PST på et dialogmøte for å forebygge rekruttering til disse miljøene i Norge.

Terje Lunde, PST

Terje Lunde, sjef i PST Sør-Trøndelag.

– Den nasjonale trusselvurderingen er høyaktuell i Midt-Norge også. Vi har gjennomført et tosifret antall bekymringssamtaler i distriktet, noe som dokumenterer at vi har en utfordring og at vi har tatt saken på alvor, sier Terje Lunde, sjef i PST Sør-Trøndelag.

Det var stor interesse i Trondheims innvandrermiljø for dialogmøtet mot voldelig og radikal ekstremisme. Det var det muslimske miljøet som selv hadde tatt initiativ til møtet, med blant annet myndigheter og Politiets sikkerhetstjeneste. Målet med møtet var å advare muslimsk ungdom mot å reise til steder som Syria og Somalia for å delta i kamphandlingene der.

– Det at miljøet selv bidrar til å setter søkelyset på problemet, gjør til at det blir enklere og forebygge, sier Lunde.

– Frykter dere for at man kan se miljø som i Oslo og i Hordaland her i Trøndelag?

– Det er slike situasjoner vi prøver å forhindre. Vi er fullstendig klar over at situasjonen endrer seg raskt og vi kan stå i en helt annen situasjon i løpet av noen måneder.


– Uforståelig at unge reiser tilbake

Ismail Abdulle

Ismail Abdulle måtte amputere både hånd og venstre fot etter han nektet å gjøre som Al Shabbaab ville.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Med på møtet var blant annet Ismail Abdulle. Han fikk som 16-åring kappet av en hånd og det ene benet ved kneet i Somalia fordi han ikke ville gjøre som den radikale organisasjonen Al Shabbaab ville.

– Jeg synes det er litt uforståelig at unge reiser tilbake til Somalia eller Syria og velger å støtte terroristorganisasjonene. Vi unge har jo alt vi trenger i Norge. Vi kan bli her så lenge vi vil, sier Abdulle.

– Viktig forebygging


Initiativtaker Ismail Muhyadin tror det er viktig å bevisstgjøre unge muslimer slik at de ikke faller for fristelsen.

– Det er umulig å vite sikkert om vi har et radikalt miljø her i Midt-Norge, men vi ønsker å fokusere på det og heller forebygge. Vi ser hva som skjer ute i verden i dag. Unge muslimer i Norge rekrutteres til krig og terror. Vi ønsker ikke at unge trønderske muslimer skal gjøre den samme feilen, sier Ismail Muhyadin.