Hopp til innhold

– Vi anker «over hele fjøla»

Ankesaken etter norgeshistoriens største dopingrettssak starter i dag. Det er satt av åtte uker til saken i Frostating lagmannsrett.

Dopingmidler fra Operasjon Gilde

– Vi er skuffet over at våre synspunkter ikke fullt ut er tatt til følge, sa aktor, statsadvokat Unni Sandøy til NRK etter dommen i tingretten.

Foto: Politiet

Det var i mai i år at sju menn dømt i Sør-Trøndelag tingrett for å ha drevet en storslagen produksjon av ulovlig muskeldop fra 2005 til 2012 i Trondheim.

Hovedpersonene fikk de strengeste straffene som er avsagt for dopingkriminalitet i Norge. Fengselsstraffene og inndragingsbeløpene var likevel en del lavere enn det påtalemyndigheten krevde for de tiltalte.

Statsadvokat Unni Sandøy

SKUFFET: Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, uttrykte i tingretten skuffelse over at både fengselsstraffer og inndragningsbeløp ble lavere enn påtalemyndigheten krevde.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Advokat Arve Opdahl

ANKER: – Vi anker «over hele fjøla», fordi vi vil ha en bedre spesifikasjon av hva som eventuelt har vært straffbart, sier Arve Opdahl, forsvarer for 39-åringen som er utpekt som en av hovedmennene i saken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Fem av de sju domfelte i saken anket dommene fra tingretten. Også påtalemyndigheten anket straffeutmålingen for tre av de domfelte

Håper på annen vurdering

Påtalemyndigheten anket straffeutmålingen til 27-åringen, 44-åringen og 28-åringen.

– Det gjør vi fordi vi mener straffenivået ligger langt under der det bør være, ut fra gjeldende høyesterettspraksis, sier statsadvokat Unni Sandøy til NRK.

Hennes håp er at lagmannsretten skal vurdere bevisene annerledes enn det tingretten gjorde.

– Vi har fått signaler om at det kommer til å komme de samme forklaringene og tilståelsene som i tingretten, så vi legger til grunn at saken blir ganske lik når det gjelder faktum, forklarer Sandøy, som i lagmannsretten utgjør aktoratet sammen med Erlend Hjulstad Nilsen

Anker «over hele fjøla»

– Vi anker «over hele fjøla», fordi vi vil ha en bedre spesifikasjon av hva som eventuelt har vært straffbart, sier forsvarer Arve Opdahl til NRK.

Han representerer 39-åringen som er utpekt som en av hovedmennene i saken.

– Vi håper at vi skal få dette ned til noe som kan ha vært straffbart fra rundt 2005 til 2007. Det betyr at det ligger såpass langt tilbake at det bør være en helt annen straffeutmåling enn den som kom i tingretten, forklarer advokaten.

Disse anket

Disse anket saken etter dommene i tingretten:

  • 39-åring, «Sjef 1», hovedmann: Fengsel i sju år, inndraging av tre millioner kroner.
  • 44-åring, «Trykkern'n», tablettprodusenten: Fengsel i tre år og seks måneder, inndraging av 450.000 kroner.
  • 28-åring, «Sjef 2», overtok ledelsen i 2008: Fengsel i seks år, inndraging av 2,6 millioner kroner.
  • 27-åring, deltok i ledelsen etter 2008: Fengsel i fem år og to måneder, inndraging av 1,7 millioner kroner.
  • 35-åring, medhjelper: Fengsel i to år, inndraging av 70.000 kroner.

(Saken fortsetter under bildet)

Dopingbeslag fra Operasjon Gilde

BESLAG: Dette er noe av dopingen politiet beslagla under «Operasjon Gilde».

Foto: Politiet.

Laget tre millioner tabletter

Opprullingen av det som skulle vise seg å bli norgeshistoriens mest omfattende dopingsak noensinne, startet høsten 2011 og fikk navnet «Operasjon Gilde».

14 politidistrikter over hele landet var involvert i etterforskningen av nettverket, og i september 2013 ble det tatt ut tiltale mot sju menn i Trondheim.

Tingretten mente at seks av de sju tiltalte hadde samarbeidet som en organisert kriminell gruppe og de ble dermed rammet av straffelovens paragraf 60a – den såkalte mafiaparagrafen.

Ifølge tiltalen skulle de ha utgjort en «organisert kriminell gruppe» og framstilt mer enn tre millioner tabletter med anabole steroider og solgte til tusenvis av dopingbrukere over hele landet.

Dommerne i tingretten mente at dopingsaken var helt spesiell i bevissammenheng.

Saken hvor de sju mennene ble dømt i Trondheim i vår var starten på en rettsmaraton mot dopingmiljøer som kommer til å vare til langt ut i 2015.

Dopingfabrikk i garasjebod i Trondheim

FABRIKK HER: Dopingfabrikken ble drevet i denne garasjeboden til en 44 år gammel mann fra Trondheim.

Foto: Politiet