Hopp til innhold

– Usikkert om tømming vil ha effekt

Selskapet som er pålagt å tømme et oppdrettsanlegg for 1,2 millioner laks, mener at risikoen for smitte er minimal. Mattilsynet mener fisken må bort.

Oppdrettslaks

I starten av oktober var det 1.250000 fisk i merdene, og Mattilsynet har vedtatt at all laksen må fjernes.

Foto: Gorm Kallestad

– Lokaliteten på Bondøya ligger svært isolert til og utgjør en minimal smitterisiko, skriver SalmoNor i en pressemelding.

Mandag fortalte NRK at oppdrettselskapet SalmoNor i Vikna er pålagt å fjerne 1,2 millioner laks, etter at Mattilsynet har påvist smitte av pancreas disease (PD) i anlegget.

Mattilsynet har en strategi om å holde området fritt for sykdommen, og to ganger tidligere har man fjernet fisk for å hindre at PD etablerer seg i Nord-Trøndelag.

– Liten smittefare

SalmoNor mener altså at smittefaren fra det aktuelle anlegget er liten. Dette har de framholdt overfor myndighetene.

– Det er i det hele tatt svært usikkert om et vedtak om tømming av anlegget vil ha noen relevant effekt for smittesituasjonen i Nord-Trøndelag, skriver selskapet i pressemeldingen.

De opplyser at de har hatt en god og løpende dialog med Mattilsynet helt siden de selv varslet om PD-mistanke i anlegget.

Store konsekvenser

Laksen det er snakk om vil i løpet av neste år vokse seg til 5700 tonn sløyd fisk.

– Destruksjon eller flytting vil få betydelige konsekvenser for selskapet, de ansatte og samarbeidspartnere, skriver SalmoNor.

Tidligere denne måneden sa daglig leder Vibecke Bondø til NRK at de risikerte å miste halve årsproduksjonen sin neste år, hvis sykdommen ble påvist.

I uttalelsen som ble sendt ut mandag kveld, skriver selskapet at vedtaket som nå er gjort vil være klart uforholdmessig i forhold til konsekvensene.

Ifølge vedtaket fra Mattilsynet skal fisken i anlegget tas opp og flyttes, slaktes eller destrueres. SalmoNor arbeider nå med å forberede en eventuell flytting av laksen sørover.

– Fisken må bort

– Det er ikke vanskelig å forstå at det er en stor inngripen i et selskaps drift når vi vedtar å sanere så mye fisk, sier distriktssjef John Bjarne Falch i Mattilsynet.

Han sier de må vurdere dette opp mot risikoen for at PD sprer seg nordover.

– Ikke bare til Nord-Trøndelag, men også at det danner en ny grense mot Nordland. Vi har vurdert det sånn, og i samsvar med forskriften som gjelder for PD SAV2, at denne fisken må bort fra Nord-Trøndelag.

Falch sier at de frykter smitte, selv om det aktuelle anlegget ligger for seg selv.

– De ligger med god avstand til omkringliggende anlegg. I og med at PD SAV2 er en veldig smittsom virussykdom, er vi likevel redde for at dette kan spre seg.

Mattilsynet tar nye prøver fra anlegg i området, samt anlegg som har hatt annen kontakt med den aktuelle lokaliteten.