Hopp til innhold

– Stolt av å være i pelsdyrnæringa

Flere bønder har hatt det vanskelig etter at NRK sendte dokumentaren «Pels». I dag kunne de senke skuldrene etter at utvalget gikk inn for å bevare næringa.

pelsdyr

Et flertall i utvalget som har gjennomgått pelsdyrnæringen, går inn for bærekraftig utvikling av næringen. Et mindretall går inn for styrt avvikling.

Foto: NRK

Leder i pelsdyralslaget

Leder i Trøndelag Pelsdyralslag, Odd Einar Friheim fra Hegra i Nord-Trøndelag, er stolt av å være i pelsdyrnæringa.

Foto: Privat

Et flertall i utvalget som har gjennomgått pelsdyrnæringen, går inn for å bevare næringa. Pelsdyrprodusent Odd Einar Friheim i Hegra er fornøyd med utvalgets konklusjon.

– De har jobbet i ett helt år og satt seg godt inn i næringa. Når de da har kommet frem til den konklusjonen, er vi skikkelig stolt av å være i ei slik næring, sier Friheim til NRK.

– Det har vært tøft

– Vi er skikkelig stolt av å være i ei slik næring.

Pelsdyrprodusent Odd Einar Friheim

Friheim er blant dem som har hatt det vanskelig etter at NRK sendte Brennpunkt-dokumentaren «Pels».

– Det har vært et pes fra tidlig morgen til seint på kveld, det ikke til å legge skjul på at det har vært tøft. Men når man er så sikker på det husdyrholdet man har, og vet hva man driver med, så er det heller ikke vanskelig å forsvare det, sier Friheim.

Leder i Nord-Trøndelag bondelag, Asbjørn Helland, mener det alltid vil være ei belastning dersom man fortsetter å sette spørsmålstegn ved næringa.

– Vår oppgave er å motbevise at dyrene ikke behandles bra, men også forbedere oss, sier Helland til NRK.

Sikker på at næringa vil overleve

Asbjørn Helland

Leder i Nord-Trøndelag Bondelag, Asbjørn Helland, sier deres oppgave er å motbevise kritikken om pelsdyrnæringa.

Foto: Rita Kleven/NRK

Utvalget har kommet med anbefalinger til hvordan dyrevelferden kan forbedres og de poengterer at næringa selv må ta ansvar for være konkurransedyktig. Helland mener det er bra.

– Hvis næringa er bærekraftig fremover, så er den verdt å satse på, og bygdene har behov for den, sier han.

Friheim er mener det kommer til å være pelsdyrfarmer i Norge i fremtida.

– Det er jeg helt sikker på, sier han.

Dyrevernsbevegelsen er naturlig nok misfornøyde med dagens rapport fra pelsdyrutvalget.

– Vi varsler en politisk omkamp mot rapporten. Vi håper at politikerne ikke lar seg begrense av en rapport som bærer preg av å ha en slagside til fordel for pelsdyrnæringen, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, til NRK.

Se dokumentaren som har skapt stor debatt:

Dyrevernaktivister har gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Etterpå har Norges Pelsdyralslag lovet å rydde opp. De har forsikret at bildene kun viser enkeltstående tilfeller og ikke er representative for bransjen. Men hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?

Se dokumentaren som har skapt sterke reaksjoner i debatten om pelsdyr.