Hopp til innhold

Psykiatrisk sakkyndige: Høy risiko for gjentakelse

Psykiaterne mener den tiltalte steinkjermannen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, og de medisinsk sakkyndige har liten tro på den fornærmede kvinnas forklaring på hvordan skadene oppsto.

Per Morten Schjetne, Michael Setaas og Kirsten Rasmussen

Aktor Per Morten Schjetne, Michael Setsaas og Kirsten Rasmussen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Kari Ormstad

Kari Ormstad vitner i saken som medisinsk sakkyndig.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

De medisinsk sakkyndige mener det er lite sannsynlig at ei kvinne fra Steinkjer kan ha falt eller blitt utsatt for stump vold.

– Skadene i underlivet hennes stemmer derimot svært godt med bruk av en skarp gjenstand, sier Kari Ormstad, en av de medisinsk sakkyndige.

En 51 år gammel steinkjermann er tiltalt for å ha skadet ei kvinne i underlivet.

– Rimer dårlig

I rettssaken i Inntrøndelag tingrett tirsdag sa professor og rettsmedisiner Kari Ormstad ved Rettsmedisinsk institutt at hun hun aldri har vært borti saker der det skal ha vært brukt stump vold, men der skadene tyder på skarp vold.

Ormstad har mye erfaring som rettsmedisiner også i saker der seksualisert vold har vært tilfelle.

Den 44 år gamle fornærmede kvinna forklarte i retten mandag at hun falt bakover mens hun sto naken oppe i ei seng. Hun sier hun falt over ei sengestolpekule av tre, på knappe 7 centimeter i diameter.

Ormstad sa i retten i dag at dette rimer dårlig med skadene kvinna hadde.

– Slik jeg har fått beskrevet skadene fra legene, minner dette mye om episiotomi, et kutt som blir gjort under fødsel for å hindre rifter i skjedeveggen, sier Ormstad.

Svært redusert livskvalitet

Beslaglagte tapetkniver

Disse tapetknivene ble beslaglagt hjemme hos den tiltalte steinkjermannen.

Foto: Kari Sørbø / NRK

I tiltalen er kuttet beskrevet som 3 cm dypt, og 4-5- cm langt.

Kvinna holdt på å dø av skadene, og måtte gjennom flere operasjoner. Også i ettertid har hun blitt operert flere ganger, blant anna er det utført plastisk kirurgi for å rekonstruere deler av underlivet hennes.

I går sa hun i retten at livskvaliteten hennes er svært redusert. Hun fortalte om mange plager og svekka livsutfoldelse etter skadene i underlivet. Hun kan verken sykle eller gå turer, og hun har heller ikke noe seksualliv.

– Høy risiko for gjentakelse

Rettsspsykiater Michael Setsaas.

Rettspsykiater Michael Setsaas.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Psykiater Michael Setsaas og professor i psykiatri, Kirsten Rasmussen, har undersøkt tiltalte, og har hatt flere samtaler med ham.

Setsaas har konkludert med at mannen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han ikke er psykotisk og heller ikke var det i mars 2011.

– Han benekter at han er spesielt opptatt av kvinners underliv, og virker uinteressert og lite medfølende angående skadene han ifølge tiltalen har påført kvinner, sier Setsaas.

Han mener å se at mannen har disharmoniske holdninger og adferd med hensyn til kvinners underliv, og han mener det er høy risiko for gjentakelse av lignende seksuell adferd.

– Bagatelliserer

– Den tiltalte synes å bagatellisere det som skal ha skjedd med kvinnene, sier Setsaas.

Rettens formann John Morten Svendgård spør om det er ting i samtalene som underbygger bagatellisering, bortsett fra at mange som blir dømt, nekter både før og etter dom.

Setsaas viser til samtalene der det har vært vanskelig å få tiltalte til å holde fokus på skadene og forholde seg til hvor alvorlig situasjonen er.

– Han flyter lett ut og begynner å snakke om mindre alvorlige ting, sier Setsaas.

– Tiltalte har også et betydelig ønske om å være hyggelig og overstrømmende mot de sakkyndige, litt for mye av det gode, sier psykiateren.

På spørsmål fra aktor om en dyssosial personlighetsforstyrrelse kan helbredes i voksen alder, svarer Setsaas at det er svært vanskelig.

– Skal en behandling være mulig, må i alle fall pasienten erkjenne de faktiske forhold, sier Setsaas.

Tiltalte har erkjent det han gjorde mot sin tidligere kone, men nekter skyld både i Østersundsaken og den pågående saken i Steinkjer.

– Påstår hun er skadet for å få erstatning

Det ble ikke gjennomført noen judisiell observasjon av den tiltalte i 2003, før rettssaken etter skadene på ekskona. Det var fordi det ikke var noe i den rettspykiatriske erklæringa som tilsa at mannen burde gjennomgå observasjon.

Setsaas nevner også dels avvikende seksuell adferd som kom fram i denne første rettssaken.

– I tillegg har han sagt til de sakkyndige at den fornærmede påstår skadene, for å få erstatning, foteller Setsaas.

Ekskona vitnet

Steinkjermannens tidligere kone forklarte seg i retten. Den 41 år gamle kvinna bekreftet historien hun fortalte i rettssaken i Østersund om at tiltalte ikke prøvde å tilkalle hjelp etter at han hadde skadet henne på hytta.

Hun sa også at mannen hadde en merkelig makt over henne, som førte til at hun gjorde som han sa.

– Hva tenker du om at han nå er tiltalt i en lignende sak, spør aktor.

– Jeg blir frustrert og lei meg. Hvordan kan folk holde på sånn?, svarer kvinna.

Mannen ble dømt i saken mot ekskona i 2005.

Kan være på frifot i mai 2013

Den tiltalte 51-åringen soner for tida dommen fra Østersundsaken.

Han begynte å sone i slutten av mars i år, men ifølge John Christian Elden som var forsvarer i forrige sak, kan han slippe ut av fengsel i mai 2013 om han slipper med å sone to tredjedeler av straffen.

Per Morten Schjetne, Michael Setaas og Kirsten Rasmussen

Aktor Per Morten Schjetne, Michael Setsaas og Kirsten Rasmussen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK