Hopp til innhold

– Arkitekter må velge norske materialer

Prispress og arkitektenes iver etter utenlandske materialer og råstoff har ført til nedleggelse av flere norske fabrikker, mener NTNU-professor.

Nye Nasjonalmuseet

Det nye Nasjonalmuseet i Oslo blir Norges største og dyreste kulturbygg. Og det skal kles i norsk skifer.

Foto: Kleihues + Schuwerk/Statsbygg

Professor i arkitektur ved NTNU, Finn Hakonsen, mener arkitektene er for snare til å bruke utenlandske materialer på norske signalbygg og sier de må endre tankesett.

– En viktig grunn til at Norges siste teglsteinsfabrikk ble nedlagt, er at norske arkitekter var altfor ivrige etter å bruke teglstein fra Belgia, Danmark og andre land. De så ikke hvor fantastiske produkter man hadde her i Norge, sier han.

– Vi vier altfor stor oppmerksomhet til katalogvarer fra hele verden. Dessverre er det slik at også transporten er billig, dermed blir det vanskelig for norske bedrifter å konkurrere på pris.

Geir S. Jacobsen og Petter Bye

Geir S. Jacobsen og Petter Bye i Oppdal Sten er veldig glade for storkontrakten med Statsbygg.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK
Operaen i Bjørvika reiser seg

Prisen var avgjørende da Statsbygg valgte italiensk stein til den nye operaen i Bjørvika.

Foto: Hans H. Bjørstad

Professoren er ikke bare bekymret for arbeidsplassene, men også for kunnskapen som går tapt. Han mener man må tørre å gi denne utviklingen motstand og vise at det ikke bare er budsjettet som er viktig, men også konsekvensene.

LES: Amerikanske arkitekter inspireres av Norge

– Viktig å vise frem det norske

Forrige uke ble det kjent at skifer fra Oppdal Sten og deres tyske partner Hofmann Naturstein skal kle det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Etter det omstridte valget av italiensk marmor på Operaen i Oslo synes også daglig leder Petter Bye at det var på høy tid med norsk stein på et signalbygg.

– Ute i Europa benytter de lokale råstoff på betydningsfulle bygg, nettopp for å vise hva landet har å by på. Et nasjonalmuseum er nettopp et slikt bygg. Det vil tiltrekke seg mange turister og vi får vist frem det norske, sier Bye.

Kontrakten er verdt 100 millioner kroner, og det skal tas ut 12.000 tonn skifer fra bruddet på Oppdal. Bye øyner nå et håp om at flere vil velge norsk skifer.

– Nå har vi jo fått et drømmeprosjekt. Men vi vet også at det skal bygges et nytt regjeringskvartal i Oslo. Det hadde vært artig å få levere noe dit.

LES: Her er planene for nytt regjeringskvartal

Nye Nasjonalmuseet

Oppdalsskiferen som skal brukes på Nasjonalmuseet har en noe mørkere farge enn det som er vanlig.

Foto: Kleihues + Schuwerk/Statsbygg