I Venstres alternative statsbudsjett foreslår partiet å senke den generelle momsen på varer fra 25 til 24 prosent.
Samtidig skal momsen på mat opp fra 15 til 24 prosent. Unntaket er økologiske matvarer og frukt og grønnsaker, som blir momsfrie om Venstre får bestemme, skriver Nationen.
Venstre mener det vil gi en kraftig stimulans mot et sunnere kosthold og et mer miljøvennlig landbruk.
Tror forbruket går ned
Geir Wæhler Gustavsen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf), som har forsket på effekten av momsendringer på folks forbruk, anslår at momsøkningen for kjøtt og melk vil føre til at kjøttforbruket faller med 10 prosent og melkeforbruket går ned med 5 prosent.
– Våre undersøkelser viser at pris påvirker folks forbruksmønster. Øker du momsen på brus, vil de som drikker brus drikke mindre. Det samme gjelder kjøtt og melk, sier Gustavsen.
Han tviler på at Venstre-forslaget vil gjøre at nordmenn generelt får et sunnere kosthold.
– Dersom man fjerner momsen på frukt og grønt, så gjør det at de som spiser frukt og grønt spiser litt mer. Men de som ikke spiser frukt, begynner ikke å gjøre det selv om prisen går ned, sier Gustavsen.
Grønne skatteskjerpelser
Tirsdag starter budsjettforhandlingene, og Venstre går også inn for økte avgifter i form av det de kaller grønne skatteskjerpelser på 9,8 milliarder kroner.
Målet er at det skal bli dyrere å forurense. Samtidig går partiet inn for å bruke 3,4 milliarder kroner i grønne skattelettelser.
– Vi er innstilt på å få til klare forpliktelser på miljøsiden, og det tror jeg vi skal klare, fordi jeg tror at regjeringen vil ha en avtale med Venstre, sier partileder Trine Skei Grande til NRK.
- Les også: – Jeg er fortsatt provosert