Hopp til innhold

– IS er moderne og framtidsretta

Det sier den italienske forskeren og forfatteren Loretta Napoleoni til NRK. Hennes ferske bok om IS vekker stor internasjonal oppmerksomhet.

Barn leker i bilvrak i Aleppo, Syria

Befolkningen i IS-områdene forholder seg ikke til de militære, men til de sivile myndighetene. Dette er et stort, stort steg fremover med tanke på modernitet, mener forskeren Loretta Napoleoni.

Foto: HOSAM KATAN / Reuters

Loretta Napoleoni

Loretta Napoleoni er en italiensk forsker og forfatter som i over 20 år har forsket på hvordan islamske terrorgrupper finansieres.

Foto: lorettanapoleoni.net

Den islamske staten (IS) tok verden på senga. Over natta var de en betydelig maktfaktor i Syria og Irak.

Fenomenet IS er den brutale versjonen av Den Arabiske våren, mener Loretta Napoleoni, som vet mye om hva IS vil og hvordan de arbeider. Hun har i over 20 år forsket på hvordan islamske terrorgrupper finansieres.

– Ingen vet egentlig nøyaktig hva målet til gruppa er, fordi vi ikke har kontakt med dem. Vi baserer vår kunnskap på det vi ser i videoer og det vi leser på nettet. Men det som kommer tydelig frem er at de ønsker å bygge sin egen nasjon, sier hun.

Dette er drømmen til flere generasjoner av muslimer

Loretta Napoleoni

Bruker moderne teknologi som våpen

I boka «Den islamistiske føniks» setter Napoleoni sitt store kildegrunnlag sammen til en beskrivelse av IS som en moderne organisasjon, som klart skiller seg fra andre ekstremistgrupper.

– Taliban i Afghanistan nektet for eksempel folk å høre på musikk. IS på sin side bruker smarttelefoner som våpen, noe som kan vise seg å være mer effektivt, sier hun.

IS er den første ekstremistgruppen som bruker moderne teknologi til å formidle sitt budskap.

– De er også moderne fordi de er de første som viser sensitivitet til den lokale befolkningen, i mål om å bygge en ny nasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Medlemmer av al-Nusrafronten

Medlemmer av al-Nusrafronten under en demonstrasjon i Aleppo for å innføre en islamsk stat i Syria sommeren 2014

Foto: Karam Al-Masri / AFP

Søker støtte hos lokalbefolkningen

IS er også moderne i måten de strukturerer arbeidet sitt på, mener forskeren.

– Befolkningen i IS-områdene forholder seg ikke til de militære, men til de sivile myndighetene. Dette er et stort, stort steg fremover med tanke på modernitet. Det at befolkningen ikke føler et press fra de militære styrkene er viktig, sier hun.

Mens Taliban undertrykket lokalbefolkningen, søker IS støtte der, sier forskeren. De driver sosialt arbeid og bygger institusjoner, stabilitet og sikkerhet. Gruppen lever i det 21. århundret, og det er også der de vil være.

– De vil være moderne, og uten enighet fra befolkningen er det umulig å bygge en nasjon, sier hun.

Hun utdyper at IS vil gjenskape kalifatet, altså det muslimske riket som gikk under etter 1. verdenskrig, men de vil bygge et kalifat for det 21. århundret.

Hvis noen stjeler eller lyver er det helt vanlig at folk får hendene kappet av

Loretta Napoleoni

Ser brutaliteten med egne øyne

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

Den militære strukturen står selvstendig fra den byråkratiske og administrative strukturen i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Gjennom sosiale medier har vi sett hvilke brutale metoder IS bruker. Kvinner som steines, homofile som kastes ut fra høye bygninger og mennesker som halshugges. For oss nordmenn er dette sjokkerende, men for lokalbefolkningen i Syria og Irak er ikke brutaliteten ny.

– Det nye er at vi nå ser det med egne øyne. Vi kan se videoer av at folk blir halshugget og at barn bruker maskingevær. Men målet til terroristene er alltid å skremme fienden. Folk i disse landene er vant til slikt når det er krig, men vi er ikke vant til å få det smelt i ansiktet, sier hun.

Når folk får sine lem og hoder kappet av er det Sharialoven som praktiseres. Dette er også vanlig i nabolandet Saudi-Arabia.

– Hvis noen stjeler eller lyver er det helt vanlig at folk får hendene kappet av, sier hun.

NORDMANN I SYRIA OM HENRETTELSER (Artikkelen fortsetter under videoen):

Norsk fremmedkriger om henrettelser

En knapp måned før han ble drept, fortalte en norsk IS-kriger hva han gjorde i Syria. NRK har fått tilgang til opptakene.

Realiserer drømmen om å danne en ny nasjon

Etter ekspansjonen og oppmerksomheten IS har fått, har det vært en kraftig økning i antall nordmenn som slutter seg til gruppen. Den siste tiden har det også blitt kjent at tre personer fra Innherred har dratt.

Antall europeere som har reist til Syria ble firedoblet fra april i 2013 til april i 2014, ifølge World Politics Review. Om lag 300 tyskere er blant dem som har reist. Men hva er det som trekker hundrevis, kanskje tusenvis av unge muslimer til å reise og slutte seg til IS?

– Jeg tror også dette er relatert til det moderne. For første gang på flere århundre prøver de å skape en ny nasjon, og dette er drømmen til flere generasjoner av muslimer. Kalifatet tilbyr folket muligheten til å være grunnleggerne, og det er en ekstremt tiltrekkende tanke, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Barn bærer hode etter halshugging

HENRETTELSER: I Syria lar IS barn delta i henrettelser. Her bærer ei lita jente på hodet til en som har blitt henrettet.

To ulike grupper

Napoleoni mener det er to ulike grupper som reiser til Syria for å kjempe med IS. Den første er folk som er født i vesten eller som kom til vesten som ung.

– De er delt mellom to verdener. De har besteforeldre eller foreldre som ble født i landet. De har kanskje ikke noe forhold til det, men de kan ha kontakt med folk der. Det å beskytte dette landet kan være en trigger, sier hun.

I den andre gruppen har Napoleoni plassert folk fra Europa som har vært i kontakt med kulturen i vesten på daglig basis.

– Disse personene hører ikke til noen plass, fordi de ikke blir integrert i samfunnet. Det å dra til Syria og være med å bygge denne nasjonen, en nasjon som kommer til å være deres, virker veldig fristende.

Hvis man er ung og føler seg utilpass i det samfunnet man lever i, kan dette virke som løsningen på alle deres problemer, sier hun.

IS forteller at de får status som konger hvis de blir medlem

Ali Gotvassli

Sier de får status som konger

Styreleder Ali Gotvassli i Islamic Cooperation i Steinkjer

Tidligere styreleder i Islamic Cooperation Trøndelag, Ali Gotvassli

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

NRK var tidligere denne uka i kontakt med Ali Gotvassli, nå pensjonist, men som tidligere var styreleder i Islamic Cooperation Trøndelag. Han mener IS verver folk ved å bruke propaganda.

– De spiller på at folk er urettferdig behandlet og at de må kjempe for sin egen frihet. De fremstår som en velstående organisasjon og skaper inntrykk av suksess, sier Gotvassli.

Gotvassli mener det er unge mennesker som ønsker en slags personlig hevn som er mest utsatt. Når de får se IS' propaganda, er de lettpåvirkelige.

– De som skal verve kan vise videoer av hvordan det "virkelige" Syria er. De forteller at de får status som konger hvis de blir medlem, sier han.

De som lager videoene er ifølge Gotvassli multimedieeksperter, dette viser igjen hvordan gruppa moderniserer seg. De kan lage en film og få folk til å tro at det er sannheten.

Mener IS hjernevasker folk

30-åringen som er tiltalt for å ha deltatt i væpnet kamp for IS, har innrømmet at han sluttet seg ti

En av dem som står tiltalt i Oslo tingrett for deltakelse i terrororganisasjonen IS er en 30-åring med somalisk bakgrunn.

Foto: RETTSTEGNING: ESTHER MARIA BJØRNEBOE

En av dem som nå står tiltalt i Oslo tingrett for deltakelse i terrororganisasjonen IS, sier han valgte gruppen på grunn av at de hadde stor oppslutning.

– De var rettferdige mot folk og ga de gratis gass, olje, mat og medisiner. De var de første som kom for å hjelpe folk ut når ei bombe smalt, sa han i retten.

I en video publisert på Youtube sier en av lederne i IS:

«Den islamske staten hjelper alle som trenger det, med støtte og kjærlighet fra Allah»

– De hjernevasker dem, sier Gotvassli.