Hopp til innhold

– Hest er prima mat!

Trønderne lar seg ikke skremme av den såkalte hestekjøttskandalen i Europa. – Hestekjøtt er prima vare, forsikrer slakteren på Kvål.

Hestekjøtt hos Eidsmo/Dullum

På kjøla henger det flere hesteslakt - alle er kontrollert og behandla etter strenge krav og forordninger.

Marit Selbekk

Marit Selbekk hos Eidsmo Kjøtt på Kvål selger hesteprodukter.

Hestekjøtt har unektelig fått et litt frynsete rykte etter avsløringene om at hestekjøtt fra Romania var feilmerket og brukt i ferdiglasagne.

Men hos slaktehuset Eidsmo-Dullum på Kvål er det ingen som lar seg skremme av kjøttskandalen i Europa. Her slaktes det hester i svært kontrollerte former.

– Kontrollert på alle vis

– Det frynsete ryktet er ufortjent, sier Rune Dullum hos slaktehuset Eidsmo-Dullum på Kvål.

Han forsikrer at hestekjøttet de behandler, er prima vare og kontrollert etter alle kunstens regler.

– Prosedyrene er svært strenge. Når hesten kommer hit, skal det være med et helsekort og et hestepass. I passet skal det stå navn, kjønn, farge og registreringsnummer. Disse opplysningene sjekker vi mot en mikrochip som sitter under manken, så ingen kan lure oss, sier Dullum.

200 hesteslakt hvert år

Alt av medisinsk behandling er registrert med dato. Hvis medisin som er gitt til hesten, ikke er utløpt på dato og har sluttet å virke, kan ikke kjøttet bli godkjent som menneskeføde.

Hestekjøtt er ikke helsefarlig i seg selv, men kan inneholder dyremedisinen phenylbutazone, som er skadelig for mennesker.

Eidsmo-Dullum slakt tar imot om lag 200 hesteslakt hvert år.

Hvis han skal spise hestekjøtt, velger Rune Dullum helst spekepølse.

– Hestebiff har jeg ikke smakt, men jeg har fått høre at det er utmerket kjøtt!

– Merker ingen nedgang

Hestekjøtt brukes i pølse, spekemat og biff, og Arnt Steinsvoll i butikken hos Eidsmo Kjøtt har ikke merket noen nedgang i etterspørselen etter disse produktene. Selv etter den såkalte hestekjøttskandalen i Europa.

– Jeg har ikke sett noen endring i forbruksmønster så langt, sier han.