Hopp til innhold

– Hessdalen er som et enormt batteri

Hessdalen i Sør-Trøndelag er kjent for sine uforklarlige lysfenomener. Vitenskapsmagasinet New Scientist presenterer nå teorien om at dalen fungerer som et batteri, men norsk fysiker etterlyser dokumentasjon.

Lysfenomen i Hessdalen fra 2007

– Før jeg lanserte flere fantastiske teorier, ville jeg heller startet med en mer grundig dokumentasjon, sier fysiker Bjørn Samset om batteri-teorien. Bildet viser et lysfenomen foreviget i 2007.

Foto: Sciencenter/ Bjørn Gitle Hauge

Helt siden 1980-tallet har folk rapportert om UFOer i Hessdalen nord for Røros, og teoriene har vært mange og fantasifulle.

I siste utgave av magasinet New Scientist lanserer den italienske ingeniøren Jader Monari en ny teori, nemlig at dalen fungerer på samme måte som et bilbatteri.

NRK fortalte om de italienske forskernes besøk i Hessdalen i fjor.

– Dalsidene er elektroder

UFO Hessdalen.

Lysfenomenene i Hessdalen har antatt mange fasonger.

Science Camp i Hessdalen

Hvert år deltar flere unge på Science Camp i Hessdalen.

Foto: Erling P. Strand

I et bilbatteri er det flere såkalte galvaniske celler, hvor to elektroder er nedsenket i en væske, elektrolytten, som leder elektrisk strøm. En av elektrodene, anoden, er laget av metall som vil gi fra seg elektroner - den andre, katoden, er laget av metall som vil ta til seg elektroner.

Ifølge forskning.no mener Monari at de to dalsidene er elektrodene, og at elva Hesja kan være elektrolytten.

– Når strømmen går gjennom elektrolytten, bobler det. Disse gassboblene kan stige til værs og bli elektrisk ladet av batteriet. Dermed begynner de å lyse, skriver Monari.

LES: Fenomenet Hessdalen

– Lysene kommer fra gasskyer

Forskning.no tar batterihypotesen på alvor, og forklarer det slik:

«Hessdalen løper nord-sør. Den vestre dalsiden inneholder mineraler med jern og sink. Den østre dalsiden inneholder kobber. Enkelt sagt er kobber mer sugen på elektroner enn jern og sink. Slik kan de to dalsidene fungere som elektroder i batteriet.»

Men kjemiske reaksjoner som i et batteri kan bare oppstå hvis elva inneholder stoffer som gjør den elektrisk ledende. Rent vann er ikke elektrisk ledende, men i Hessdalen ligger en nedlagt gruve som det kan lekke svovelsyre fra. Svovelsyren kan gjøre vannet elektrisk ledende.

Ifølge artikkelen i New Scientist, la Monari to steiner fra hver sin dalside ut i elva. De fant at det fløt nok elektrisk strøm mellom steinene til å drive en lyspære.

Monari mener at svovelgassen som frigjøres og bobler opp av elva kan bli elektrisk ladet og reagere med luftfuktigheten. Videre at det elektriske feltet mellom dalsidene kan gripe tak i den elektrisk ladde gasskyen og flytte den. Når elektrisiteten i gasskyen lades ut kan det oppstå lysglimt som beskrevet av øyenvitner.

LES: Norsk lysfenomen fenger USA

– Burde ikke vært publisert

UFO-Hessdalen

Også Linda Eide og Norsk Attraksjon har vært på besøk i Hessdalen.

Foto: Kristin Helgeland Hauge / NRK
Hessdalen februar 2013

Bilde tatt i Hessdalen februar 2013.

Foto: Faksimile/Youtube

Italieneren sier han ikke er i tvil om at lysfenomenene i Hessdalen faktisk finnes. Den norske fysikeren Bjørn Samset, derimot, sier til forskning.no at han ikke har sett noen overbevisende målinger av selve fenomenet.

Samset tror heller ikke et slikt gigantbatteri kan forklare lysglimtene i Hessdalen, fordi avstanden er for stor og det elektriske feltet ikke har nok energi til å gjøre gassen glødende.

– Elektrisk ladede gasser, også kalt plasma, har normalt temperaturer på mange tusen grader, sier han.

Samset er ikke kategorisk avvisende til teorien, men synes forskningen er altfor svakt underbygget.

– Etter min mening burde ikke denne artikkelen vært publisert i New Scientist i det hele tatt.