Hopp til innhold

– Feriehjelp er blitt mindre tabubelagt

Sommerferien kan være en utfordrende tid for barnefamilier og andre som sliter økonomisk. Leder for Opplevelsesstasjonen i Trondheim mener gratisordninger som deres, er blitt mindre tabubelagt.

Leder ved Opplevelsesstasjonen

Ann Elisabeth Solvik ved Opplevelsesstasjonen i Trondheim tror færre kvier seg for å bruke gratistilbudet.

Foto: Amanda Dahlberg-Knudsen / NRK

– Jeg tror terskelen for å benytte seg av et slikt tilbud er blitt lavere, og det synes vi er fantastisk, sier Ann Elisabeth Solvik, som er leder for Opplevelsesstasjonen.

Gjenbruk i vinden

I Norge er det flere frivillige organisasjoner som driver med feriehjelp for folk som har dårlig råd. Pågangen hos Opplevelsesstasjonen i Trondheim har vært stor i sommer. Her kan familier og andre som sliter økonomisk låne fritidsutstyr helt gratis. De arrangeres også turer og andre opplevelser.

– Mange har ikke råd til å dra på ferie eller å kjøpe dyrt fritidsutstyr. Derfor synes vi det er kjekt å kunne tilby en slik ordning, sier den engasjerte lederen til NRK.

Hun tror den store gjenbruksbølgen er en viktig årsak til at færre kvier seg for å benytte seg av tilbudet. I Norge har flere byer fått egne bruktmarkeder, og nettsider hvor ting byttes eller gis bort er blitt populære.

– Jeg tenker at det skal være helt greit å si ja takk til opplevelser som ikke koster penger. Det er også bedre for miljøet, sier hun.

Mari Rysst

Mari Rysst er førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer og forsker ved SIFO.

Foto: Forsking.no

Mer tabubelagt for norske familier

I år har det vært flere historier om familier som har fått hjelp til å dra på ferie. For barn er det viktig å oppleve noe om sommeren, mener forsker ved SIFO, Statens institutt for forbruksforskning, Mari Rysst.

– På skolen blir barna gjerne spurt om hvor de har vært og hva de har gjort, derfor er det viktig å ha noe å fortelle, sier hun.

Forskeren tror gjenbruksbølgen kan gjøre gratistilbud mindre tabubelagt i enkelte miljøer.

– I noen familier går det nærmest sport i å kjøpe brukte ting. Jeg tror likevel at aksepten for å benytte seg av en slik ordning vil variere fra miljø til miljø.

Hun tror det er større aksept for at familier med utenlandsk bakgrunn ikke har fritidsutstyr som ski og skøyter, enn det er for norske familier.

Ikke bare barnefamilier

Opplevelsesstasjonen har holdt på i snart to år, utlånstasjonen åpnet de i mars. I Trondheim finnes det i dag flere slike sentraler i byen.

– Her stiller vi ingen spørsmål, man blir tatt i mot med åpne armer. Det skal være greit å låne noe gratis, sier hun.

Det er ikke bare barnefamilier som benytter seg av det populære tilbudet. Folk i alle aldre og med forskjellig bakgrunn har vært innom det lille lokalet i Transittgata.

– Den eldre generasjonen er ofte veldig ydmyk, de synes det er utrolig at det finnes en slik ordning, sier Solvik til NRK.