Hopp til innhold

75 år siden bomberegnet i Steinkjer

Steinkjer ble nesten helt ødelagt av tyske bomber 21. april for 75 år siden. I likhet med Namsos ble byen nærmest jevnet med jorda.

Steinkjer brenner 21. april 1940

Steinkjer sentrum ble nesten helt utslettet i det tyske angrepet for 75 år siden.

Foto: Scanpix

* Steinkjer ble utslettet

Bakgrunnen for bombingen var de allierte styrkenes framrykking fra Namsos mot Innherred. Målet var å ta tilbake Trondheim fra de tyske okkupantene. Rundt 7000 franske og britiske soldater ble landsatt i Namsos dagene før.

Tyskerne rykket nordover

Steinkjer-ruiner 1940

Ruinene av Steinkjer.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Tyskerne på sin side rykket nordover fra trondheimsområdet etter at byen ble okkupert 9. april 1940. Men verken de norske, britiske eller franske soldatene hadde noen mulighet mot de tyske bombeflyene. Det forteller forfatteren av boka "Krigsvåren", Roger Rein.

– Engelske og franske soldater fikk fronten som gikk vest for Snåsavatnet, ved Kvam og Beitstad. Styrken kom seg helt fram til Sparbu, og nesten til Verdal. Tyskerne kom med sine tropper inn mot Innherred. Den første trefningen med norske styrker var ved Verdalselva den 21. april. Samme dag var det også trefninger på Kroghs på Inderøya mellom tyske og allierte soldater. I ettertid viste det seg å være den første trefningen mellom tyske og allierte soldater i andre verdenskrig, opplyser Roger Rein.

De tyske soldatene kom med båt inn til Kirknesvågen på Inderøya. Deretter marsjerte de derfra mot Steinkjer . På Kroghs møtte de på de allierte soldatene, først og fremst engelskmenn.

– Husene falt sammen

Steinkjer i ruiner 1940

Steinkjer i ruiner.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I Steinkjer hadde de allierte soldatene slått seg ned, men de tyske flyene sirklet stadig over byen. Søndag 21. april slapp de sine første bomber over den ubeskytta byen. Ingebjørg Ringseth fortalte til NRK i 1985 om opplevelsene denne grusomme dagen.

– Vi så husene falt sammen, og vi kravlet oss fram slik at klærne våre ble ødelagt. Til slutt fikk vi gjemt oss bak noen trær og vi tok til tårene. Det var forferdelig. Mannen min var i krigen, og jeg visste ikke hvor barna mine var, fortalte Ringseth.

Arne Bartnes var postbud i Steinkjer i 1940. Han kom seg opp til Lerkehaug da tyskerne angrep byen.

– Den første bomba falt på Nordsida, rett overfor støperiet. Først på onsdagen etter gikk jeg ned til byen. Der traff jeg postmesteren, og allerede på fredag hadde vi åpnet et provisorisk posthus. Det var vanskelig å finne fram til folk med posten den første tid, men det gikk da på et vis, fortalte Bartnes til NRK i 1985.

Fem ble drept

Fem sivile ble drept da bombene falt over Steinkjer for 70 år siden. Gunvor Haugan lå på fødehjemmet i Gamle Kongevei med sin nyfødte datter da byen ble evakuert.

– Vi ble evakuert til Fagerheim skole. Vi hadde ikke jordmor, men fikk da hjelp likevel. Mat fikk vi på Wibe-gården. Og etter hvert kom også tyskerne til Fagerheim. Jeg glemmer aldri synet av de første soldatene. Det var svære karer, antakelig stormtropper. De spurte oss hva vi gjorde der, og vi svarte så godt vi kunne. Etter hvert forsvant soldatene, fortalte Haugan til NRK i 1985.

Hun glemmer aldri synet av Steinkjer da de kom tilbake til byen etter ei stund.

– Ja, det gir meg fortsatt frysninger når jeg tenker på det. Det var et sorgens kapittel. Det var stort sett bare svarte murene som stod igjen.