Hopp til innhold

70 år siden henrettelsene

Den 6. oktober i 1942 innførte tyskerne unntakstilstand i hele Nord-Trøndelag, deler av Sør-Trøndelag, og i Grane kommune i Nordland. Få dager senere ble 34 personer henrettet.

Falstadsenteret

Falstadsenteret var tysk fangeleir under andre verdenskrig. Her ble 34 nordmenn skutt i oktober 1942.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK

Anders Gustad

Anders Gustad var ti år gammel i 1942, og besøkte fangeleiren under unntakstilstanden.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK

Årsaken var sabotasjer fra den norske motstandsbevegelsen på Majavatn, i Glomfjord, på Thamshavnbanen og på Fosdalen gruver i Malm.

Skutt i Falstadskogen

Dermed hadde de tyske okkupantene fått nok. I forbindelse med at det nå er 70 år siden, åpner det i helga en utstilling om de som ble henrettet i Falstadskogen i Levanger i løpet av seks oktoberdager i 1942.

Unntakstilstanden varte fram til 12. oktober. Da hadde tyskerne henrettet ti sonoffer og 24 fanger i Falstadskogen som straff mot en hel landsdel.

  • SE VIDEO:
    I år er det 70 år siden de første henrettelsene i Falstadskogen fant sted. Fra 1942 til freden kom, antar man at over 260 mennesker ble henrettet og begravet der. Noen av dem ligger der fremdeles.

    Fotoutstilling Falstad

De ti sonofrene var tilfeldige trøndere som ble plukket ut av tyskerne. En av dem var teatersjef Henry Gleditsch fra Trondheim.

Skulle på legebesøk

Anders Gustad var ti år gammel i 1942, og skulle til legen på Falstad . Da han kom inn legekontoret i leiren, så han en fange som også var der.

Åshild Karevold

Museumspedagog Åshild Karevold sier det var svært dramtisk også for vanlige folk under unntakstilstanden.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK

– Tyskerne hadde et strengt regime inne i leiren i 1942. Da jeg kom inn på legekontoret, måtte fangen stille seg langs veggen og ikke se på meg. Han måtte stå i giv akt, og ikke ha øyekontakt med meg, sier Gustad.

Åshild Karevold er musesumpedagog ved Falstadsenteret. Senteret har nå en utstilling om det som skjedde for 70 år siden.

– Det var jo svært dramatisk for det sivilie samfunnet. Dette rammet hverdagslivet til helt vanlige folk. Det var unntakstilstand i Trøndelag, og sonoffer ble skutt på Falstad. Det gjorde nok sterkt inntrykk på folk flest, sier hun til NRK.