Hopp til innhold

5000 strømløse i Nord-Trøndelag

Mandag morgen er fortsatt rundt 5000 kunder uten strøm i Nord-Trøndelag.

Strømledninger nede etter uvær i Nord-Trøndelag

Svært mange strømlinjer er ødelagt i Nord-Trøndelag som følge av stormen Hilde. Mandag er 5000 fortsatt uten strøm.

Foto: NTE

Christian Stav

Christian Stav er direktør i Nord-Trøndelag E-verk.

Foto: NTE

Mannskaper fra Nord-Trøndelag E-verk har i hele helga jobbet hardt for å rette opp de mange feilene i strømnettet etter stormen Hildes herjinger. Men fortsatt er altså 5000 strømløse rundt om i fylket.

150 ute i arbeid

– Vi beklager de ulemper dette medfører for våre kunder, men det betyr jo at 95 prosent av kundene våre nå har strøm. Bare det siste døgnet har 12.000 kunder fått tilbake strømmen, og vi takker for all hjelp i forbindelse med å finne alle feilene. Uten denne hjelpen hadde feilrettingen tatt lengre tid, opplyser direktør Christian Stav i Nord-Trøndelag E-verk.

Problemet er at store trær har falt over strømledninger stort sett over hele fylket, og ført til strømbrudd. Mandag morgen vil NTE ha rundt 150 personer og tre helikoptre i arbeid.

– Likevel er det usikkert om vi greier å skaffe strøm til alle sammen i løpet av dagen, opplyser Stav.

Christian Stav sier dette er det verste uværet i fylket siden nyttårsstormen i 1992.

– Da tar det tid å rette opp alle feilene. Blant annet har jo strømstolper blitt ødelagt. Vi rydder strømlinjene hvert sjette år, og har brukt 100 millioner kroner på rydding de siste seks årene, sier Stav.

Strømløst i Røyrvik

Fortsatt er det strømløst i Røyrvik kommune, og i store deler av Namsskogan og Lierne. Det er også kunder uten strøm i Overhalla, Høylandet og i Namsos.

– Vi jobber nå med å rette opp feilene med alle være tilgjengelige mannskaper. I løpet av natta klarte vi å opprette strømforsyning til Nordli sentrum, og til Trones i Namsskogan, forteller Stav.

Alle strømkunder fra og med Levanger og sørover har i løpet av natta fått strømmen tilbake.

Nord-Trøndelag E-verk prioriterer nå liv og helse, og såkalt samfunnskritisk infrastruktur. Det betyr blant annet gårdsbruk med dyr.

Livsfarlige strømledninger

Bård Uthus

Bård Uthus i Trønder-Energi sier alle deres kunder nå har fått strømmen tilbake.

Foto: Elisabeth Aas/NRK

Selskapet ber også folk holde seg unna strømledninger som har falt ned.

– Det er livsfarlig å nærme seg eller berøre ledninger som har falt ned, og det samme gjelder fjerning av tre i nærheten av strømnettet, opplyser Nord-Trøndelag E-verk.

I Sør-Trøndelag er situasjonen langt bedre mandag morgen.

– Vi hadde mellom 2500 og 3000 kunder uten strøm, men nå har alle fått strømmen tilbake, forteller Bård Uthus fra TrønderEnergi.

Både Trønder-Energi og Nord-Trøndelag E-verk jobber nå med å legge stadig flere strømledninger i kabel.

– Dette er noe vi prioriterer. Men å legge strømkabler i jorda koster en god del mer, men samtidig vil jo vedlikeholdskostnadene bli langt lavere framover, sier direktør Christian Stav i NTE.