Hopp til innhold

– Medier ville betale for Northug-tips

Medier var villige til å betale svært mye for opplysninger om Petter Northugs fyllekjøring i Trondheim, hevder forfatter Sverre M. Nyrønning i ei ny bok.

Sverre M. Nyrønning

Forfatter Sverre M. Nyrønning har skrevet boka «Northug. En familiehistorie». Han forteller at mange medier var villig til å betale mye for tips etter Northugs fyllekjøring i vår.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Northug bilvrak

Bilen Petter Northug og kameraten satt i ble totalvrak etter fyllekjøringa i Trondheim i mai.

Foto: NTB scanpix

I den nye boka «Northug. En familiehistorie» avslører forfatteren at Northug hadde en promille på 1,65 da han krasjet bilen sin 4. mai i år.

Ville betale mye

Forfatter Sverre M. Nyrønning skriver at enkelte gikk langt for å få vite nettopp dette og var villig til å bla opp 100.000 kroner for tips i denne saken.

Til Kampanje vil han ikke si hvilke medier som var ville betale så mye for tips om fyllekjøringa.

Ikke bare er oppslagene mangfoldige og dramatisk store dag etter dag, han er definitivt landets mest omtalte person og medier som er villige til å betale penger for å få tak i skjulte historier med potensiell skandalekonsekvens for skikongen, legger ut aktivt sine agn på ryktebørsen i Trondheim, men selv beløp i størrelsesorden 100.000 + synes ikke å føre frem.

Fra boka «Northug- En familiehistorie»

Nyrønning var i gang med å skrive boka om Petter Northug og hadde mye kunnskap om det som skjedde.

– Sett med mine øyne var mye av det som ble skrevet i mediene helt uriktig eller svært misvisende, for å si det pent. sier Nyrønning til Kampanje.

Petter Northug

Stor medieinteresse rundt Petter Northug førte til at politiet skjermet opplysninger om hans promille.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Politiet skjermet opplysninger

Den store medieinteressen fra både inn- og utland, ikke minst for resultatene av promilleprøven, førte til at Sør-Trøndelag politidistrikt skjermet opplysninger om Petter Northugs fyllekjøring for de ansatte i sine datasystemer.

I boka går det fram at påtalelederen begrunnet skjermingen med frykten for lekkasje til mediene.

Forfatter Sverre M. Nyrønning er også kritisk til bruken av anonyme kilder. Det som skjer rundt skistjernen Petter Northug har interesse for mange.

For mediene, kontinuerlig på jakt etter konflikter, små og store,reelle eller velregisserte, er Petter Northug et funn. De elsker ham som fenomen, både idol og prügelknabe, dyrker ham fordi han alltid skaper overskrifter; ingen andre norske idrettsutøvere, sommer- og vinteridretter samlet, har et slikt medietekke.

Fra boka «Northug -En familiehistorie»

Kritisk til anonyme kilder

– Det som overrasket meg var den omfattende bruken av anonyme kilder i alle sakene om Petter Northug og det er vel egentlig et generelt problem i norske medier, sier Nyrønning.

– Den beste journalistikken er den med åpne kilder. Da kan man etterprøve kildene. I mange nyheter om Petter Northug har det vært umulig. Jeg lurer på hvorfor så mange sportsredaksjoner har agert slik de har gjort. Lar man seg bruke av aktører som ønsker å oppnå en reaksjon? Jeg synes ikke dette er god journalistikk, sier Nyrønning til Kampanje.