Hopp til innhold

Anmeldte oppdrettsgigant – fikk selv forelegg

Rekefiskeren som anmeldte oppdrettere for ulovlig dumping av lusemidler har ikke hørt mer om saken. Istedet har han selv fått 10.000 kroner i bot for å ha gått for nær et oppdrettsanlegg.

Rekefisker Tor Inge Larsen

Rekefisker Tor Inge Larsen har fått et forelegg på 10.000 kroner fordi han kom for nær et oppdrettsanlegg.

Foto: Karin Bremseth

I november i fjor anmeldte rekefisker Tor Inge Larsen et oppdrettsselskap og et brønnbåtrederi for utslipp av lusemidler som han hevder ruinerer rekefisket nord i Trøndelag.

– Det gikk veldig fort å få et forelegg på 10.000 kroner, men anmeldelsen jeg ga har jeg ikke hørt noe mer om, sier rekefisker Tor Inge Larsen fra Brønnøysund til NRK.

Konflikt

Larsen er en av mange som hevder at oppdrettsnæringa gjennom utstrakt bruk av kjemikalier mot lakselus dreper rekene og mye av livet i sjøen. Han hevder at rekene døde rundt et oppdrettsanlegg da han lå på feltet i september.

– Jeg ville spørre om hva de brukte, og om det var trygt å servere kundene mine rekene jeg fanget. De ble sinte på meg og kalte meg en tulling. Senere fikk jeg vite av Mattilsynet at det de brukte mot lusa var hypergiftig, hevder Larsen overfor NRK.

Anmeldt

Amund Sand

Amund Sand sier politiet fortsatt etterforsker Tor Inge Larsens anmeldelse.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Larsen ble fotografert og anmeldt for å ha gått for nær anlegget, men har samtidig selv også anmeldt en annen oppdretter og et brønnbåtselskap for å ha ødelagt et rekefelt etter å ha dumpet lusemidler ved Leka.

Den saken har det ennå ikke kommet noen reaksjon på.

– Det er en sak vi etterforsker. I den forbindelse har vi bedt om en uttalelse fra forurensingsmyndigheten, sier politijurist ved Trøndelag politidistrikt, Amund Sand til NRK.

– Maktesløs

Miljødirektoratet er fagmyndighet, og henviser til Fiskeridirektoratet, som har nye og klarere retningslinjer under utarbeidelse. De lover å svare politiet om den konkrete saken snart. Imens føler rekefiskeren seg totalt maktesløs.

– Jeg forstår det rett og slett ikke, og har mistet respekten for lover og regler. Hvorfor skal jeg følge loven når de ikke gjør det? spør han.

Politijurist Amund Sand skjønner at flere stiller spørsmål ved om det er likhet for loven i saker mellom store selskaper og den lille fiskeren.

– Men vi kjenner ikke tilbakemeldingen fra forurensingsmyndigheten. Generelt vil jo utslipp av giftstoffer i naturen uten tillatelse være en straffbar handling, sier politijurist Amund Sand.

– Lytt til forskerne

Are Kvistad

Are Kvistad er kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge.

Foto: Sjømat Norge

Kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Are Kvistad, er ikke enig i rekefiskerens påstander. Han mener rekebestanden langs kysten har det bedre enn på lenge.

– Nå må vi ikke bare lytte til fiskeren, men også til forskerne. Havbruksnæringa må også være ydmyk og sørge for god dialog med kyst- og rekefiskere når det anlegges lokaliteter inne i fjordene, sier Kvistad.

Tor Inge Larsen håper uansett hans anmeldelse fører til en reaksjon og endring av reglene.

– Jeg håper de får seg en smekk over fingrene, og at det kommer et nytt regelverk slik at de ikke kan holde på sånn. Det er forferdelig at det er slik vi skal overlate det til våre barn og barnebarn, mener han.