Salmar har brukt formalin knyttet til tre lakseoppdrettsanlegg på Nordmøre det siste året. Selskapet har ikke søkt om dette på forhånd.
Mattilsynet vil nå skjerpe reglene, og sier neste tilfelle av formalin-bruk i oppdrettsnæringen vil få store konsekvenser.
– Dersom oppdrettere gjør dette igjen, vil de bli anmeldt, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet Midt, til NRK.
Det var VG som først omtalte saken.
Vet for lite om formalin
Det bakteriedrepende stoffet formalin er ikke lovlig i Norge på grunn av mangel på dokumentasjon.
– Det er for tidlig å si hva formalin kan føre til, og det er derfor det nå er ulovlig. Vi vet ikke hva middelet gjør med mattryggheten, dyrehelsa, dyrevelferden og arbeidsmiljøet for dem som brukes behandlingsmetoden på sjøen. Vi vet heller ikke noe om effekten, sier Røthe Knudtsen.
Mattilsynet har konsekvent frarådd bruk av formalin til lakselusbehandling.
– Men vi ser at lovverket er komplisert og sammensatt. Salmar og andre oppdrettere kan ha vært i villrede om lovligheten ved å bruke formalin, sier Røthe Knudtsen.
Salmar: – Skjedde i kontrollerte former
Salmar orienterte Mattilsynet om at de tok formalin i bruk ved en kontrollert avlusing i august, noe de mener lovverket åpner for.
– Vi mener det har vært anledning til å bruke formalin etter loven og gjeldende forskrift. Vi har hele tiden holdt Mattilsynet informert om hva vi har planlagt å gjøre. Når de nå i etterkant har lagt ned forbud mot bruk av formalin, skal vi selvfølgelig forholde oss til det. Det er alltid alvorlig å begå lovbrudd, og det har vi ikke tenkt å gjøre, sier konsernsjef Leif-Inge Nordhammer i Salmar ASA.
Han understreker at det ble foretatt grundige risikoanalyser før de tok i bruk formalin.
– Og behandlingene skjedde i lukkede og kontrollerte former, sier konsernsjefen.
Hadde 100 prosent effekt
I år har utfordringene med lakselus vært store i Midt-Norge, særlig på Nordmøre.
– Vi har vært i en akutt situasjon med lakselus, og andre virkemidler fungerte ikke. Erfaringsmessig er bruken forsvarlig for helse, miljø og matvaresikkerhet. Behandlingene vi gjorde hadde en 100 prosent effekt, sier Nordhammer.