Hopp til innhold

– Rommet er laget med kjærlighet

I dag ble et fire tonn tungt Frirom heist opp på toppen av St. Olavs Hospital i Trondheim.

For fire år siden fikk trivselssykepleier ved St. Olav, Mads Bøhle, en idé om å bygge et FRIrom på sykehuset. Idag ble rommet heist opp på sykehustaket.

I dette lille rommet kan pårørende på sykehuset lade batterier, ta en viktig telefon i ro og fred eller lese eventyr sammen med barnet sitt.

Det er fire år siden Mads Bøhle, trivselssykepleier for barnekreftforeningen ved St. Olav, fikk ideen. Nå er Frirommet på sykehustaket blitt virkelighet.

– Jeg er utrolig glad og lettet. Det har vært en veldig magisk dag, sier Bøhle.

Trivselssykepleier Mads Bøhle

– Friromprosjektet er det prosjektet jeg vil bli husket for når jeg dør, sier trivselssykepleier Mads Bøhle.

Foto: Geir Wennberg / NRK
Sivilarkitekt Sunniva Huus Nordbø og byggmester Atle Aune

Sivilarkitekt Sunniva Huus Nordbø og byggmester Atle Aune koser seg inne i det nye Frirommet.

Foto: Geir Wennberg / NRK

Et sted å være alene med sine tanker

Det ser ut som et sneglehus. Det er fire tonn tungt, nesten fire meter bredt og tre-fire meter høyt. På innsiden ligger det en madrass og puter.

– Det er faktisk første gang jeg er her inne nå. Rommet er laget og designet med kjærlighet. Dette stedet vil gi støtte i hverdagen til de som trenger det, sier Bøhle.

Frirommet er laget for foreldre og pårørende ved Barneklinikken på sykehuset, som trenger et sted der de kan trekke seg tilbake og få utløp for sine emosjoner utenfor barnas påsyn. Det er et sted å være alene med sine tanker og følelser.

– Jeg har møtt mange pårørende som er i sorg og krise. De trenger ofte et sted å trekke seg tilbake til. Mange på sykehuset følte at vi manglet et slikt rom. Jeg bare måtte gjøre noe med det, sier trivselssykepleieren.

Mye symbolikk

Sivilarkitektene Sunniva Huus Nordbø og Maren Storihle Ødegård var ferdig utdannet ved NTNU i 2011.

De fanget interesse i Bøhles tanker om et stille rom på St. Olavs Hospital og designet gjennom sin masteroppgave prosjektet Frirom.

– Jeg ville at rommet skulle være noe veldig annet enn de andre rommene på sykehuset. Derfor jobbet vi mye med formen, sier Nordbø.

Sneglehusformen er ikke tilfeldig. Det ligger mange tanker bak hver minste detalj.

– Det heter seg i psykologien at når du går innover i en spiral mot venstre, så søker du din egen psyke. Det er akkurat det et Frirom skal gjøre. Her skal du finne deg selv. Hadde spiralen gått mot høyre hadde du rømt fra din egen psyke, sier Nordbø.

  • Les mer om prosjekter HER.
Frirom heises opp på sykehustaket

Sneglehus-rommet er i ferd med å heises opp på taket.

Foto: Geir Wennberg / NRK

Åpner 7. juni

Byggmester Atle Aune ble umiddelbart fascinert av konseptet.

– Da vi fikk spørsmål fra arkitektene om å lage dette, så svarte jeg ja med en gang, utfordringene fikk vi ta senere.

Han sier at de har brukt mest mulig lokalproduserte varer i byggingen.

– Du kan se på det lille huset i timevis og jeg tror dette er noe som fascinerer alle egentlig. Det er et lite kunstverk.

Fortsatt er ikke alt på plass, men det blir det til åpningen fredag 7. juni.

– I taket vil det være 95 lyspunkt. Der skal det henge 95 papirtraner. Utgangspunktet for det er en gammel japansk tradisjon om å prette origami-traner. Det skal bringe håp og lykke til de som bretter. Foreldre, pårørende og barn er med og bretter. De får være med å plante et håp og bidra til å fullføre rommet, sier Nordbø.