Hopp til innhold

- Amming har ingen helseeffekt

Ny forskning slår beina under ammesannhetene.

Video nsps_upload_2010_1_5_19_23_6_2780.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kurs for nybakte foreldre

Ammekurs for nybakte mødre.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Nesten alle norske kvinner vet det. Og vet de det ikke, blir de fortalt det: Amming er best for barnet.

Fra jordmor, helsesøster og helsemyndigheter blir det forkynt at barn som får brystmelk er mindre syke, mindre allergiske og sunnere enn barn som ikke blir ammet. Men nå har forskere begynt å si i mot de vedtatte ammesannhetene

Banner i kirka

Nå viser det seg at amming har langt mindre effekt på barns helse senere i livet enn man tidligere har trodd. Ny forsking tyder på at barns helsetilstand i stor grad avgjøres før barnet blir født.

Professor Sven Magnus Carlsen

Sven M. Carlsen

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Nye studier med en mer moderne utforming antyder veldig klart at effekten av amming på barns helse må være overdrevet, sier professor Sven Magnus Carlsen ved NTNU i Trondheim.

Hvor mye har det å si at barn blir ammet?

– Sannsynligvis veldig lite, om det har noe å si i det hele tatt, sier Carlsen.

Carlsen er professor i anvendt klinisk forskning. Han vet godt at en rekke undersøkelser tilsynelatende viser at barn som ammes lenge, er friskere enn de som ikke blir det.

– Problemet er at det ikke er tilfeldig hvem som blir ammet og hvem som ikke blir ammet, forklarer Carlsen.

Avgjøres i mors liv

Forskerne har funnet at det er en biologisk sammenheng mellom hormonnivåene hos mor, evnen til å amme og barnets helse. Det vil si at barnets helse blir avgjort allerede mens barnet er i mors mage.

Ultralydbilde
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– De senere årene har forskningen vist at forhold i fosterlivet er mye viktigere for fosterets helse både i fosterlivet og resten av livet. Vi snakker om forhold som vi vet påvirker forekomsten av overvekt, hjerte-karsykdommer, type 2 diabetes og kreftsykdommer, altså de store og problematiske sykdommene, utdyper professor Carlsen.

Bare timer etter fødselen får nybakte foreldre hamret inn budskapet: Bryst er best. Men kanskje har det ikke så mye å si likevel?

– Det ser ut som det er en felles bakenforliggende faktor i fosterlivet som både påvirker barnets helse og som påvirker mors ammeevne. Det betyr at det ikke er ammingen eller morsmelken i seg selv som påvirker barnets helse, sier Carlsen.

Flaske er nederlag

Baby får flaske
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Å gi barnet sitt morsmelkerstatning på flaske har vært et nederlag for mange kvinner. De nye forskningsresultatene tyder på at kvinner som ikke ammer, ikke har noen grunn til å føle seg utilstrekkelige.

– Våre funn harmonerer jo også med en nylig publisert stor studie som nesten ikke finner noen effekter av amming på fosters helse og da har man sett på barnets helse fra til seksårsalderen. Mange av disse gamle effektene som på en måte er vedtatt , synes ikke å være der i det hele tatt, sier Sven Magnus Carlsen.

– Forelsket i ammehypotese

I en årrekke har kvinner blitt opplært til at det knapt finnes noe alternativ til amming om man vil det beste for barnet. Professoren er ikke redd for å ta til motmæle.

– Det kan synes som om ammeentusiastene har vært veldig forelsket i sin egen hypotese. Alle som har vært forelsket vet jo at det svekker dømmekraften i betydelig grad. Det kan virke som den vitenskapelige nøkternhet har vært noe mindre enn det den burde være, sier han til NRK.

Sven Magnus Carlsen sier mødre som ikke ammer, ikke bør ha dårlig samvittighet.

– Om du er i stand til å gi ditt barn morsmelk eller ikke, har sannsynligvis liten og kanskje overhodet ingen konsekvenser for ditt barns helse på sikt, sier han til NRK.

Onsdag klokken 12 blir det nettmøte med Sven Magnus Carlsen på nrk.no. Du kan stille spørsmål allerede nå.