Hopp til innhold

Fra utskjelt råvare til delikatesse verden over

Kongekrabben var i mange år forhatt. Nå kan ikke markedet få nok av den. Det har gitt liv i utkantbygda Veidnes i Finnmark. 900 isoporkasser levende krabber ble denne uken sendt ut i verden.

Alma Arlikevičienė

Alma Arlikevičienė, som er samboer med daglig leder Svein Lyder er en av de som bidrar på bruket. Her med en av krabbene som gikk avgårde med charterfly til Korea torsdag denne uken.

Foto: Allan Klo / NRK

Det er hektiske dager inne på fiskebruket på Veidnes i Lebesby kommune i Finnmark. Siden i mai har en liten familiebedrift eksportert om lag 35 tonn levende kongekrabbe fra Finnmark til sultne ganer i andre verdensdeler.

Onsdag kveld ble åtte og et halvt tonn av den ettertraktede gigantkrabben pakket ned i isoporkasser med Sør-Korea som adresse. 2.4 millioner kroner går rett tilbake til Lyder fisk AS.

Svein Lyder

Daglig leder Svein Lyder passer på at kongekrabben sendes fortest mulig ut i verden. Hver krabbe som ikke overlever turen betyr tapt omsetning for den nyopprettede bedriften.

Foto: Allan Klo / NRK

– Når man legger den første krabben levende i kasse så går stoppeklokka. Det er om å gjøre å få den fortest mulig til Korea sånn at vi har høyest mulig overlevelse. Det er et dyrt produkt og for hver krabbe som dør så går tusenlappene, sier daglig leder Svein Lyder.

En næring i vekst

Kjøp og salg av kongekrabbe er i vekst. I fjor ble det eksportert krabbe for 364 millioner kroner. Så langt i år er det gode sjanser for at det vil bli eksportert enda mer. Sør-Korea, Japan, USA og Nederland er de største importørene. Sør-Korea er i en egen divisjon. I år har de alene importert nesten halvparten av all krabben.

Direktør i NHO Finnmark Målfrid Baik mener det er viktig at små, lokale bedrifter slår seg opp i utlandet.

Målfrid Baik, regiondirektør NHO finnmark

Direktør for NHO Finnmark, Målfrid Baik mener at denne historien viser at dersom man jobber hardt og er seriøs så kan man lykkes internasjonalt.

Foto: Moment Studio

– Dette er gledelige nyheter. Vi trenger mange aktører som på internasjonalt nivå selger de beste produktene vi har fra Finnmark, sier Baik som også mener at det å lykkes i Asia kan påvirke flere bedrifter i landet.

– Det som er viktig å tenke på er at Asia er et enormt marked. Jo flere som lykkes der, jo bedre vil grunnlaget for næringsutvikling bli her.

Lyder fisk AS

For at kongekrabben skal overleve den 30 timer lange reisen kjøles den ned med is. Det gjør at Krabbens stoffskifte senkes og sjansene for å overleve er større.

Foto: Allan Klo / NRK

En enkel drøm har blitt virkelighet

Familien Lyder har i mange år hatt en drøm å starte en familiebedrift på Veidnes. Nå føles det nesten uvirkelig å ha fått det til.

– Vi har sittet mange ganger rundt kjøkkenbordet med de engasjerte i bygda. Vi har drømt, planlagt og hatt vyer om hvordan det skulle bli. I dag ser vi at mye har falt på plass og vi har kommet dit vi har drømt om å være, forteller Lyder.

Kongekrabbe fra Veidnes

Svein og sønnen Matz Vegar ser på mens flyet med åtte og et halvt tonn kongekrabbe forlater Lakselv med kurs mot Sør-Korea. Allerede har krabben reist 116 kilometer med trailer fra Veidnes.

Foto: Allan Klo / NRK