Hopp til innhold

Svigerfar til hundeeier rystet over samehets: – Skammelig

Etter saken om hunden Kiira som ble skutt på Finnmarksvidda, har det florert med samefiendtlige kommentarer på sosiale medier. – Helt uakseptabelt, sier han som la ut den første posten.

Hans Johan Aslaksen på jakt med hunden sin

Hans Johan Aslaksen er dypt berørt av det som skjedde med familiehunden Kiira.

Foto: Privat

– Jeg synes at det er helt skrekkelig og skammelig at folk ikke kan besinne seg. Hvis folk ikke har annet å komme med enn for eksempel at «de burde få oppleve samme lidelser selv», så oppfordrer jeg sterkt til å la være å kommentere, sier Hans Johan Aslaksen.

Aslaksen er svigerfar til Ismael Forsblom, som opplevde å få jakthunden Kiira skutt og drept av en reindriftsutøver i Jotka utenfor Alta lørdag 27. september.

GPS-senderen til Ismael Forsblom funnet skutt og ødelagt

Slik så GPS-senderen ut etter at den var blitt skutt i stykker, ifølge Forsblom.

Foto: Ismael Forsblom

Da Forsblom fant hunden senere på ettermiddagen, var den dumpet mellom to store steiner. GPS-en var ødelagt.

En reindriftsutøver i tjueårene er anmeldt for forholdet, og saken etterforskes av politiet.

Politiet i Finnmark bekrefter å ha mottatt en anmeldelse om trusler på nett i denne saken, og nå har også Likestillings- og diskrimineringsombudet kommet på banen.

Drapstrusler

På sosiale medier ble saken raskt gjenstand for debatt. Mange uttrykte stor sympati.

Ganske raskt ble samtlige kommentarfelt preget av hets mot samer generelt og reindriftssamer spesielt. Reineieren fikk rene drapstrusler i noen av kommentarene.

Selv om Aslaksen er dypt berørt over drapet på Kiira, mener han at det ikke på noen måte legitimerer sjikane.

– Hets, trusler og den slags er helt uakseptabelt.

Aslaksen sier han har forsøkt å dra i gang en debatt om bruken av vidda, der det i dag er konflikter mellom ulike brukergrupper. Eksempelvis er det mange som er frustrert over at de ikke kan kjøre snøskuter lenger enn til 5. mai, av hensyn til tamreinen og det ville dyrelivet.

Han mener de som kommer med ufyseligheter på nett, kun bidrar til å ødelegge det saken dreier seg om.

– Så må jeg også atter en gang si at det er utrolig svakt og skuffende at ikke ledelsen i reinbeitedistriktene eller organisasjonene kan ta avstand og beklage slike groteske og åpenbart unødvendige handlinger. Det ville helt klart ha endret bildet noe, sier han.

Den finske støveren Kiira som ble drept nær Jotka

Det var den finske støveren Kiira som brått ble tatt vekk fra familien Forsblom.

Foto: Ismael Forsblom / Privat

Søppelkasse for fordommer

Sametingspresident Aili Keskitalo (Norske Samers Riksforbund) mener det er vanskelig å be noen om å ta avstand i en sak som ikke er ferdig etterforsket. Når det er sagt skjønner hun godt at hundedrapet har utløst mye sorg og sinne.

Hun er også preget av det hun har observert i kommentarfeltene.

– Ingen er tjent med et slikt klima i debatten. Uansett hva én person har gjort, kan ikke alle reindriftssamer straffes kollektivt for det. Vi må kunne snakke om krevende saker på en ordentlig måte, sier hun.

– En sak som dette blir en søppelkasse for fordommer og frustrasjon, men også for reelle interessekonflikter. Men dessverre tenderer det mot rasisme i enkelte tilfeller, sier Keskitalo.

Sametingspresidenten frykter et tilbakeskritt rundt holdningsarbeidet som er gjort de siste tiårene, når det kommer til å skrote gamle fordommer mot samer.

– Jeg ser også hvordan reaksjonen blir i det samiske samfunnet. Alle forsvarsmekanismer rykkes opp, og det blir vanskelig å føre en kritisk debatt, sier hun.

– Mener du at kommentarfeltene bør stenges i slike saker?

– Hvis jeg ser det i perspektivet til en samisk mor som har barn med smarttelefon og kan lese hvilke møkkafolk vi er, og at vi burde skytes, så ja.

Aili Keskitalo ođđajagisárdni

Sametingspresidenten frykter for et tilbakeskritt rundt holdningsarbeidet om samer.

Foto: Vaino Rensberg

Pusterom fra kommentarene

Keskitalo opplever det hele som en stor belastning, ikke minst for barn med tilknytning til reindrifta.

– Det er så belastende og så destruktivt for barn og unges selvfølelse, og for deres følelse av trygghet. Så jeg er glad for at disse kommentarfeltene er stengt i de fleste medier. Det oppleves som et pusterom, sier sametingspresidenten.

Distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark, Håkon Grønbech, sier at NRK har et ansvar for å legge til rette for en fri og åpen debatt.

– Samtidig har vi et redaksjonelt ansvar for innhold vi publiserer og for hvilke arenaer vi skaper for debatt. I dette tilfellet så vi tidlig at debatten fikk høy temperatur og at flere, til tross for våre oppfordringer til en saklig og konstruktiv debatt i kommentarfeltene, hellet i retning sjikane, hets og trusler.

– På bakgrunn av dette valgte vi derfor å fjerne debattarenaen på sosiale medier, og heller ta den i andre flater, der vi har enda bedre kontroll på debatten, sier Grønbech.

Samme erfaring gjorde de seg i Altaposten. Til tross for at flere redaktører satt parat til å moderere kommentarfeltet, ble det etter hvert en umulig oppgave, ifølge nyhetsredaktør Tom Skoglund. Avisa valgte å stenge for kommentarer.

Likestillingsombudet ser på saken

Likestillings- og diskrimineringsombudet har inngått et samarbeid med Sametinget om bestilling av ny forskning som spesielt retter seg mot reindriftssamer.

Mariette Lobo

Mariette Lobo mener den nye regjeringen burde få mer kunnskap om hets og hat mot samer.

Foto: Likestillings- og diskrimineringsombudet

– Vi er urolige for at denne saken bidrar til å spre hets og hat mot både samer og reineiere. Hets og hat mot samer er noe vi fortsatt mangler kunnskap om. Vi vil derfor be den nye regjeringen om å fordype seg i dette, sier fagdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Mariette Lobo.