Hopp til innhold

Ber stortinget avvise åpning av nytt oljefelt

Mens nordnorske byer rigger seg for vekst, advarer en samlet miljøbevegelse Stortinget mot å åpne for olje og gass i Barentshavet sørøst.

Oljeplattform

– Det bør satses på å utvikle fornybar energi i Nord-Norge, fremfor å se seg blind på olje, mener Natur og Ungdom.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

I neste uke skal Stortinget behandle åpningen av Barentshavet sørøst. Dersom det åpnes for olje og gassvirksomhet, er dette første gang på 20 år et nytt havområde åpnes.

Regjeringen mener det er viktig å opprettholde leteaktiviteten med tanke på fremtidig olje- og gassutvinning, men en samlet miljøbevegelse ber om at planene stoppes.

– Ser oss blinde på olje

Silje Lundberg

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, vil ikke ha oljevirksomhet i Barentshavet sørøst.

Foto: Line Lønning / Natur og Ungdom

Leder i Natur og ungdom, Silje Lundberg er en av dem som nå oppfordrer Stortinget til å avvise åpningen. Lundberg er fra Harstad, den nye oljehovedstaden i nord – men liker ikke det hun ser.

– En av de største utfordringene i Nord-Norge nå, er at vi ser oss blinde på olje, og at den er det eneste som kan berge landsdelen. Arbeidet med å åpne Barentshavet sørøst er preget av hastverk, sier hun til NRK.


– Forhastet åpning

– Det er ikke bare miljøbevegelsen som kritiserer dette, også statens egne miljøetater er kritiske, og har slått fast at det er mangler i arbeidet som er gjort, legger hun til.

Stortingsmeldinga går inn for å åpne de nordligste delene av Barentshavet sørøst, og der er det slik at iskanten er inne i området deler av året.

– Å drive oljeutvinning i områder som har is er svært krevende, sier Lundberg.

– Liten vilje til å se på alternativer

Natur og Ungdom-lederen sier Nord-Norge har potensial til å utvinne fornybar energi, og kritiserer det hun mener er manglende vilje til å forske på alternative energikilder.

– Man bør flytte kompetansearbeidsplasser til Nord-Norge, og se på andre ressurser i havet. For eksempel se på hvordan man kan bruke alger og tare til å utvinne biomasse og energi.

– Vi har potensial, men har sett oss blinde på olje. Derfor er det ikke vilje til å investere i forskning på alternativene, legger Lundberg til.

Må ta konsekvensene av klimaendringer

Hvis Stortinget sier nei har Lundberg fortsatt tro på et godt liv både i Nord-Norge og landet for øvrig.

– Velferden går ikke dunken, selv om man ikke åpner nye områder gang på gang. Men velstanden vil kanskje ikke stige i like stor grad. Men dersom man sier at man tror på klimaendringene, må man også gjøre noe med dem, avslutter Lundberg.