Hopp til innhold

Vil revitalisere Vadsø som badstuby

Frister isbading i fjorden etter en varm fellesbadstu i fjæresteinene? Det er på tide at folk begynner å dampe sammen igjen.

Badstuebyen Vadsø

Ottar Zahl Jonassen og Mathias Wijnen planlegger å bygge fellesbadstuer i fjæra.

Foto: Caphuman og Wijnen Arkitektur

Det mener initiativtaker til et nytt badstuprosjekt i Vadsø, Ottar Zahl Jonassen. Han er selv vokst opp ved fjæra, og sammen med arkitekt Mathias Wijnen har han lansert en splitter ny idé.

Ottar Zahl Jonassen

Ottar Zahl Jonassen skal sammen med Mathias Wijnen bygge fellesbadstuer i Vadsø.

– Vi ønsker å revitalisere det gamle begrepet badstubyen Vadsø for både de som bor her og turister. Vi vil skaper ny attraksjon og aktivitet i Vadsø, sier Zahl Jonassen.

Byen bak rullegardina


Folk i Vadsø har stort sett egne private badstuer. Det er ikke godt nok for Zahl Jonassen.

– Vi vil skape samhørighet, fellesskap og ta tilbake den gamle kulturen vi er i ferd med å miste. Vi har blitt kalt byen bak rullegardina. Nå skal vi ha badstua fram i lyset og få folk til å møtes i en felles badstue.

Mental hygiene


Etter en varm badstue skal folk hive seg ut i det iskalde vannet i Varangerfjorden.

– Det er nydelig. Det er ren mental hygiene i praksis. Det er fantastisk. De som ikke har prøvd å bade i Varangerfjorden bør komme og gjøre det, sier Zahl Jonassen.

Isbading

Etter ha tatt badstue kan du løpe rett ut i Varangerfjorden.

Foto: Randi Irene Losoa

Ikonisk form

Og mens de iskalde bølgene slår mot fjæresteinene peker Zahl Jonassens samarbeidspartner, arkitekt Mathias Wijnen, på noen falleferdige små naust som står mellom Vardøveien og Varangerfjorden.

– Vi har kommet med et par skisser på hvordan vi tenker det vil bli. Vi har tatt utgangspunkt i disse små gamle, grå naustene som har en veldig gammel og enkel, nesten ikonisk form, og gjort det på en moderne måte, forteller Wijnen.

Badstuebyen Vadsø

Slik er det planlagt at badstuene skal se ut.

Foto: Caphuman og Wijnen Arkitektur

Hvert år kommer det hundrevis av finske turister for å bade rett over på andre siden av fjorden, i Bugøynes. De kunne kommet hit, og lagt igjen noen penger, også. Men badstubyen skal også brukes av lokalbefolkningen.

– Det er en utrolig fin ting å skape en arena der folk kan møtes sosialt. Det er mange folk her som ikke kjenner noen med badstue, og vi har mange asylsøkere som bor her, sier Wijnen.

Respekt for omgivelsene

Hittil er det bare unger som bader i Ytrebyfjæra, og området er delvis vernet.

– Vi tror det viktigste hvis vi bygger her i Ytrebyfjæren, er at det blir gjort med respekt for omgivelsene. Det skal være en del av det miljøet som er her, forteller arktitekt Wijnen.

Historiske tradisjoner

Fra Ytrebyfjæra er det et par hundre meter til Vadsø museum, Ruija kvenmuseum. I denne delen av Vadsø etablerte de finske, eller kvenske, innvandrerne seg for drøyt 150 år siden. Og de kom med sine gamle badstutradisjoner. Konservator ved museet, Tove Kristiansen, forteller fellesbading var mer vanlig før så mange fikk egen badstu.

– Før var det vanligere med fellesbadstuer for nabolaget. Folk møttes en gang i uka og tok felles bad. Damer for seg og menn for seg, som regel. Mens i dag er den en privatsak, sier Kristiansen.

Badstu er tingen

Badstua har vært hyppigere brukt i Finnmark enn i resten av landet.

Foto: NRK

Og innvandrerne har dampet og svingt sine badstulima, eller vasta som det heter på finsk, i motsetning til i resten av landet.

– Vi mener at badstutradisjonen har stått ekstremt sterkt her, og hatt en kontinuerlig tradisjon som vi kan særlig knytte til den kvenske innvandringen, sier Kristiansen.

Kos deg i det iskalde havet

Zahl Jonassen og Wijnen planlegger i tillegg til badstuer garderober med dusj og et møterom.

– Og selvfølgelig en tilgang ned til sjøen der du kan springe ut og kose deg i det iskalde havet, legger Wijnen til.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark