Hopp til innhold

Vil hjelpe strømmen av flyktninger med strikkebølge

– Det går mot kaldere tider, og flyktningene vil trenge varme klær. Er det noe vi i Nord-Norge kan, så er det varme klær, sier Maja Sojtaric.

Knitalong

Maja Sojtaric (til venstre) og Carina Uldal håper folk blir med på knitalong for flyktningene.

Foto: Petter Strøm / NRK

Røde Kors kategoriserer flyktningsituasjonen i Europa som ekstrem. Bilder av mennesker på flukt får politikere over hele landet til å vurdere sine vedtak på nytt.

Og over hele landet engasjerer nordmenn seg i arbeidet med å hjelpe de desperate menneskene som kommer til Europa.

Også i Tromsø tar de tak. Alle byens fastleger skal arbeide for flyktningene. Og nå kan du også strikke for dem.

Maja Sojtaric (til venstre) og Carina Uldal har tidligere vært med å arrangere loppemarked for flyktningene i Middelhavet. Da fikk de inn 178 000 kroner. Men nå prøver de seg på en helt annen valuta.

– Det går mot kaldere tider, og flyktningene vil trenge varme klær. Er det noe vi i Nord-Norge kan, så er det varme klær, sier Sojtaric til NRK.

En jevn flyt med klær

Lue

Denne luen strikket Carina Uldal på to kvelder. Hun håper å bidra med mange flere plagg.

Foto: Carina Uldal

– I tillegg er ikke denne krisen noe som går over på én dag. Det vil alltid være behov for klær, og folk vil forhåpentligvis fortsette å strikke. Slik kan vi nå sørge for en jevn strøm av klær til flyktningene over en lengre periode, sier Carina Uldal.

Facebook-gruppa «Ull er gull – knitalong for barn på flukt» ble starter fredag formiddag.

– Vi hadde først en idé om å samle venninnene våre til en felles dugnad. Men så slo det oss at vi burde prøve å gjøre noe større ut av det, forteller Maja Sojtaric.

På Facebook-gruppa vil de legge ut oppskrifter, invitere til felles strikkearrangementer, og oppdater hjelperne på arbeidet deres.

– Vi jobber med å få til en distribusjonsavtale med noen. Vi har vært i kontakt med Redd Barna, uten å ha fått svar på henvendelsene våre. Hvis det ikke fungerer, har vi andre muligheter. Det er flere som distribuerer nødhjelp nedover i Europa, sier Carina Uldal.

– Og det er selvfølgelig mulig å bidra med kjøpte klær også, dersom du ikke kan strikke, sier Maja Sojtaric.